Nieuw boek in de museumbibliotheek Aen taefele - Eten en leven in de late middeleeuwen - Sebastiaan Ostkamp 320 Pagina's, geïllustreerd met talloze unieke foto's, prenten en schilderijen. Nieuwe jeugdboek in de museumwinkel Walvisvaarders (12+) van Bianca Mastenbroek Het boek kost 15,95 55 Ier te en Gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen en bestaande personen: Klaas Daalder heeft bijvoorbeeld écht de reis overleefd en kon met het geld dat hij verdiende op zijn volgende reizen het Walvis- vaardershuisje kopen dat nu nog steeds op Texel staat. Maart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben ver overd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren. Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze stormen en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terug zien? Een ijzingwekkende historische jeugdroman over hoop en wanhoop, vertrouwen en wantrouwen, vriendschap en verraad. fen oe- eet De de Za- je- aar net De ien JW. ?e- ek- nd, itje de Al- >ek I is en je- ng Ier jg- ste en en eft tot in- Aen taefele, Eten en leven in de late middeleeuwen is het boek rond het door Aad Pen ders bijeengebrachte 15de- en 16de-eeuwse gebruiksgoed. Het eet-, drink- en ander tafelgerei omvat niet alleen steengoed en aardewerk, maar ook glas, metaal en hout. Deze collectie van formaat, nu voor het eerst getoond en beschreven, vormt het ideale uitgangspunt voor het verhaal over laatmiddeleeuwse eetgewoonten. Wat, wanneer en waarmee at men? Hoe werd het voedsel verkregen, bewaard en be reid? Welke recente inzichten brachten opgravingen aan het licht? Archeoloog Sebasti aan Ostkamp, specialist op het gebied van materiële cultuur van de middeleeuwen en vroegmoderne periode, verkent onze leef- en eetgewoonten vanaf circa 1200.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Kroniek : Graft-de Rijp en Schermer | 2018 | | pagina 55