Nieuw boek in de museumbibliotheek
Aen taefele - Eten en leven in de late middeleeuwen - Sebastiaan Ostkamp
320 Pagina's, geïllustreerd met talloze unieke foto's, prenten en schilderijen.
Nieuwe jeugdboek in de museumwinkel
Walvisvaarders (12+) van Bianca Mastenbroek
Het boek kost 15,95
55
Ier
te
en
Gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen en bestaande
personen: Klaas Daalder heeft bijvoorbeeld écht de
reis overleefd en kon met het geld dat hij verdiende op zijn volgende reizen het Walvis-
vaardershuisje kopen dat nu nog steeds op Texel staat.
Maart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren
van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij
en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben ver
overd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt
niets hem nog tegen een held te worden en het hart
van de mooie Antje te veroveren.
Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos.
Barre kou, genadeloze stormen en dichte mist eisen
hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te
zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen
elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar
de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde
Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terug
zien?
Een ijzingwekkende historische jeugdroman over
hoop en wanhoop, vertrouwen en wantrouwen,
vriendschap en verraad.
fen
oe-
eet
De
de
Za-
je-
aar
net
De
ien
JW.
?e-
ek-
nd,
itje
de
Al-
>ek
I is
en
je-
ng
Ier
jg-
ste
en
en
eft
tot
in-
Aen taefele, Eten en leven in de late middeleeuwen is het boek rond het door Aad Pen
ders bijeengebrachte 15de- en 16de-eeuwse gebruiksgoed. Het eet-, drink- en ander
tafelgerei omvat niet alleen steengoed en aardewerk, maar ook glas, metaal en hout.
Deze collectie van formaat, nu voor het eerst getoond en beschreven, vormt het ideale
uitgangspunt voor het verhaal over laatmiddeleeuwse eetgewoonten.
Wat, wanneer en waarmee at men? Hoe werd het voedsel verkregen, bewaard en be
reid? Welke recente inzichten brachten opgravingen aan het licht? Archeoloog Sebasti
aan Ostkamp, specialist op het gebied van materiële cultuur van de middeleeuwen en
vroegmoderne periode, verkent onze leef- en eetgewoonten vanaf circa 1200.