ZO GING DAT. In deze rubriek belichten we een activiteit, gebruik of ambacht. Soms heel oud, soms wat minder oud, maar altijd iets wat sluipenderwijs uit ons dagelijks leven en/of uit het straat beeld is verdwenen. We starten met een ambacht. Natuurlijk zijn er nog wel slagerijen in Nederland, maar veelal zijn ze onderge bracht in grote, overdekte winkelcentra en is bijna elke vorm van het ambachte lijk bereiden van vleeswaren verdwenen. Dat was vroeger, in van die kleine dorpssla- gerijtjes, wel anders. Worsten roken, rolpens koken, bloedworst maken, en het was geen zeldzaamheid als de slachtkoe op straat, plein public, 'geschoten'werd. Dit laatste was toen eigenlijk al illegaal en tegenwoordig natuurlijk helemaal uit den boze. Sterker nog: slachten aan huis is zelfs verboden (tenzij er aan zéér strenge regelgeving wordt voldaan). Elk dorp had wel een slagerij (en maar al te vaak meer dan één). In West-Graftdijk stond slagerij Wit. Ook dit waserzoeenvanhetonve rvalste, ambachte lijke soort, waar alles nog zelf gemaakt werd. In 1919 kocht Gerrit-Jan Wit deze slagerij over van Klaas Hottentot. Henk Wit was de oudste zoon en zoals dat ging destijds, nam hij in 1951 de zaak over van zijn vader. Slachten werd aan huis gedaan en Wit ging zelf langs bij boeren in de Schermer en de Starnmeerom de slachtdieren uitte zoeken. Er werd een ventwijk gelopen en ook zijn vrouw Rie en vier dochters waren bij het sla- gerijgebeuren betrokken. Een paar dagen in de week werden ze bijgestaan broer Jaap Wit uit de Woude, voor het zwaardere werk als uitbenen e.d. In 1987 - toen Wit 68 was - sloot de slage rij haar deuren en heeft hij nog tien jaar, tot december 1997, van zijn pensioen kunnen genieten. Het pand aan de Zuiderstraat nummer 35 is naderhand gesloopt, maar weer opge bouwd in de oude stijl, zoals het er als slage rij altijd heeft uitgezien. 18

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Kroniek : Graft-de Rijp en Schermer | 2013 | | pagina 18