de bokaal afdept en vervolgens aanbiedt aan de volgende gelukkige. Niet alleen in de waterschapswereld hield men vroeger van een goed glas, ook elders werd bij de overheid soms stevig gedronken én getafeld. Eten en drinken in vroeger tijden Zo onthaalden in 1660 de groot mogende heren van de Staten van Holland de En gelse koning Karei II en diens gevolg op een copieuze maaltijd. In Den Haag werd een diner geserveerd aan een groot aan tal personen. In ovale schotels werden al lerlei gerechten geserveerd, per schotel soms wel 24 fazanten. Men schonk daarbij niet alleen de allerbeste wijnen, aldus de gene die hier bericht van optekende, maar vooral: 'de tappen liepen gestadig dag en nacht en hielden nimmer op te lopen'. Daarbij vergeleken steken de water schappen wat schrieletjes af, men hield het namelijk tijdens waterschapsmaaltij den vooral bij vis die in de eigen ringvaart gevangen werd. Gedronken werd er echter wel behoorlijk veel. Soms zelfs zó veel dat er kwade tongen waren die beweerden dat de kust voor Noord Holland moeilijk te naderen was vanwege de vele kurken die de doorvaart belemmerden. Een sap pig verhaal, dat echter niet op waarheid berust. Wél veranderde in de loop der tijd de manier waarop er gedacht werd over veel drinken. Heette het eerst nog 'het is geen man die niet drinken kan', aan het einde van de achttiende eeuw verschenen er steeds meer waarschuwingen (ook van overheidswege) tegen overmatig drank gebruik. Hoewel het als een grote eer beschouwd werd om de hensbeker aangeboden te krijgen, weigerde toch eind achttiende eeuw een gast om de (zilveren) hensbe ker van het Hoogheemraadschap van de Hondsbossche en de Duinen tot Petten uit te drinken. Daar konden overigens 3 fles sen wijn in. Het veroorzaakte een kleine rel, maar uiteindelijk werd dit soort drink- dwang wel doorbroken. Die drinkdwang bestond al lang, er waren in sommige ge zelschappen en kroegen'wetten'ontstaan die voorschreven dat iemand die niet wilde meedrinken dan maar weg moest gaan, of het gevaar liep dat zijn drink-broeders de inhoud van een glas over zijn kleren uitgo ten. Hierna ging Cynthia Siefers in op nog een andere categorie glazen. De herdenkingsglazen Glazen, die werden geschonken om een bijzondere gebeurtenis te memoreren. Net als voor de hensbekers geldt dat hier van naast oude ook moderne exemplaren bestaan. Soms werden er glazen aange boden die betrekking hadden op het spe cifieke handwerk van de waterbouwers. Zoals een glas, omstreeks 1730 vervaardigd en aangeschaft door het bestuur van de Schermeer. Het laat een hei-installatie zien waarmee de fundering van een dijk werd gelegd. Het opschrift luidt 'Vele handen, licht werk'. Van wat later datum is de Bergermeer bokaal. Het glas werd, zoals de inscripties vermelden, aangeboden op 16 augus tus 1798 door de dijkgraaf, secretaris en heemraden van de polder Bergermeer. Het droogmaken van het Bergermeer en het Egmondermeer, een gekoppeld pro ject dat plaatsvond tussen 1564 en 1579, vormde een testcase voor de ingenieurs in de zestiende eeuw. De kennis die men opdeed bij dit werk effende de weg voor alle latere grote projecten. De ontwikke ling van de techniek speelde een grote rol, 205

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Kroniek : Graft-de Rijp en Schermer | 2009 | | pagina 37