Boekweit Het ontstaan van grutterijen in ons land hangt samen met de opkomst van boek weit als voedingsmiddel (afbeelding 3). Boekweit was al lang voor het begin van de jaartelling inheems in Nederland maar pas in de vijftiende eeuw kwam het op als veldgewas.9 De teelt onderging een eerste grote uitbreiding in de zes tiende eeuw toen de graanprijzen sterk stegen. Dat gebeurde opnieuw toen aan het eind van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw de graanprij zen tot ongekende hoogten stegen. In de eerste expansiegolf verscheen -ergens tussen 1560 en 1573- een eerste 'gortros molen' in Alkmaar. De stad zou uitgroei en tot 'de hoofdstad van de grut- terijnering'. Alkmaarse gort werd een door heel Holland bekend product. In de bloeiperiode rond 1630 waren er in Alk maar ruim 70 grutterijen. Halverwege de zeventiende eeuw was dat aantal echter gezakt naar een stuk of 25. Men weet die achteruitgang aan de opkomst van grut terijen in de Zaanstreek en op het platte land waar goedkoper geproduceerd kon worden.10 De grutterij van Graft zou dan een van die plattelandsbedrijven zijn ge weest. Het succes van boekweit had alles te maken met de soms zeer hoge opbreng sten, de relatief lage prijs en de hoge voe dingswaarde. Ook kon men het gewas succesvol verbouwen op onvruchtbare bodems zoals zandgronden (bijvoorbeeld bij Alkmaar, in het Gooi of in Brabant) of -in het oosten van ons land- afgebrande veengronden. Bemesting met stalmest was niet nodig. Er zaten ook wel een paar nadelen aan boekweit. Het gewas is bijzonder gevoelig voor nachtvorst. Ook is het meel minder geschikt om brood van te bakken. Boekweit werd daarom genuttigd in de vorm van pannekoeken en pap (afbeelding 4). Dat laatste had boekweit gemeen met haver en gerst: mensen aten ook deze granen veelal als pap. In 1776 schreef Le Francq van Berkhey 'dat er ten platten lande onder de geringen, en zelfs de middelmaatig vermogenden, doorgaans tweemaal in de week boekweiten koeken en grutten met siroop gegeten worden'.11 Vanaf het begin van de negentiende eeuw werd de aardappel een geduchte concurrent voor boekweit. Later in die eeuw werden ook broodgranen goedko per. Het gevolg daarvan was dat de boekweit vrijwel geheel uit Nederland verdween. Wie thans een veldje bloeiende boekweit wil zien. kan nog terecht in een Nederlands of Duits openluchtmuseum. De plaats van de Grafter grutterij Wie nu vanuit De Rijp over de Grafter- baan het dorp Graft binnenrijdt, ziet al gauw aan zijn rechterhand een paar op vallend vanuit de rooilijn naar voren springende panden. Het eerste is de hui dige kledingwinkel van Scholten, het tweede het woonhuis van de familie Rid der-Bakker (afbeeldingen 5 en 6). Op de plaats van het laatste huis en het daarbij horende erf heeft de grutterij met bijbe horend woonhuis gestaan. De locatie is goed te zien op de vermoedelijk in 1817 gemaakte kadastrale kaart van Graft 4 - Aardewerken keukengerei voor het bereiden en nuttigen van boekweitproducten. Van boven af met de klok mee: kookpot, poffertjespan, papkom, koekenpan. (collectie Museum In 't Houten Huis; foto auteur) 64

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Kroniek : Graft-de Rijp en Schermer | 2008 | | pagina 8