Op 1 maart 1954 werd de zaak van
de Gebroeders Rood over-genomen
door een paar Friese bakkers.
De naam "De Bokser" verdween en
de nieuwe naam werd: Firma v.d. Pol
en Talsma. Ontbijtkoek kreeg een
nieuwe moderne uitstraling,
doorzichtige verpakking met een
opvallend etiket.
Velen zullen zich herinneren dat het "over het spoor" altijd zo lekker rook, wanneer
je naar school fietste. Voor een gulden kon je een margarinedoos vol kantkoek -
een afsnijdsel van de ontbijtkoek - kopen. Zelfs op vakantie in het buitenland
wisten campinggasten te vertellen: Oh ja, daar moest ik vroeger van mijn moeder
een doos kantkoek halen. Naast bakkerij van der Pol en Talsma waren er ongeveer
zeven bakkers en acht kruideniers. Sikke Talsma ging ze allemaal langs en liet
ze proeven van hun ontbijtkoek. Daarna niet alleen Sint Pancras, Alkmaar en
Langedijk, maar heel Noord Holland.
In die tijd werden beschuit, ontbijtkoek en roggebrood door
de bakkers meestal gekocht bij een speciale bakkerij, ook
kwamen er "warme" en 'koude" bakkers. Dit betekende
meer omzet bij de speciale bakkerijen. Bij de Firma v.d. Pol
en Talsma werd de banketproductie naast de ontbijtkoek
gedaan. Als eerste banket-product werden de "Josie koeken",
afkorting van de namen Jorke en Sikke gefabriceerd. De
jodekoeken werden los in blik en ook in zakjes verpakt op
de markt gebracht en dat werd een groot succes in die tijd.
Ovens moesten worden vervangen en uitgebreid. Meerdere banketproducten
werden op de markt gebracht, ondersteund door reclameaanbiedingen, zoals
speldjes en sleutelhangers. Alles werd in de strijd gegooid om de verkoop te
bevorderen. Groot was de afzet bij de "koude" bakkers, die soms nog wel zelf
hun brood bakten, maar banket kochten van speciale bakkerijen.
63