De eerste kachels werden in Frankrijk en Duitsland gebouwd van bakste
nen en tegels Kachel komt dan ook van het Duitse woord Kachelofen wat
tegelkachel bétekcnt .Voordien, in de Middeleeuwen, kenden sommige hui
zen -en zeker in sommige kastelen al in de twaalfde eeuw- een haardplaats
waar het vuur werd gestookt, voorzien van een afzuiggat in het dak. Later
kwam en een gemetselde muur waartegen het vuur werd aangelegd. Het
later ontwikkelde stenen rookkanaal gaf een doorbraak in het beheersen
van de warmte. Men kon nu de afvoer van rook regelen en verse lucht
aanzuigen.
Toch bleef men klagen over de slechte warmteverdeling in het huis: Dicht
bij het vuur was het lekker maar wat verder weg in het vertrek was het
tochtig en koud. En je moest iemand hebben die het vuur op tijd van
brandstof voorzag. Omdat men al ovens ging bouwen voor het bakken van
brood e.d. wist men al meer over luchtregeling: hoe meer lucht, hoe fel
ler de vlammen en hoe hoger de temperatuur. Die oven stond dicht bij de
woningen maar nog altijd buiten. Door het betere beheersen van het vuur
ging men tenslotte deze ovens ook in de woningen bouwen, natuurlijk
met meer risico van brand. Handige en inventieve mannen ontwikkelden
aan het einde van de 15-de eeuw kachels die van baksteen en tegels waren
gemaakt.
Een kachel staat in een ruimte en straalt aan alle kanten warmte uit, dus
anders dan bij een haard die tegen een (schoorsteen-)wand is geplaatst en
alleen naar voren straalt.
39
Duitse gasradiator 1940
Kachels