29 Steenkool. Wordt de druk in de bodem groter en is dieper in de grond de temperatuur hoger, dan smoren de plantaardige resten en worden geen bruinkool maar ten slotte steenkool. Dat het een plantaardig product is, kan je soms goed zien omdat er in de steenkool vaak nog plantenresten zitten van varens, bomen en soms van insecten. Deze fossielen geven de geoloog inzage in de ouderdom van de lagen. W. Groen en Cor Kooi, jaren 50 Wanneer wij dus na miljoenen jaren de grond open breken en in de aarde gaan wroeten, dan komen wij bij de zwarte steenkoollagen die diep onder de oppervlakte liggen en soms wel 10 meter of meer dik zijn. En met meer dere lagen boven elkaar, waartussen weer lagen steen zitten. In Limburg zitten de lagen tot meer dan 1000 meter diepte. Hoe dieper hoe hoger de verbrandingswaarde (in het algemeen) en hoe beter de kwaliteit. Die lagen liggen niet zo mooi als b.v. in spekkoek op elkaar maar lopen schuin omhoog, doordat in het verre verleden de aardlagen zijn verschoven en opgestuwd. Ze komen zelden aan de oppervlakte. Hoe ouder de laag, hoe verder het verkolingsproces is gegaan en hoe beter de kool. De structuur wordt dichter en de kleur is praktisch zwart.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 2008 | | pagina 31