Dan kwam je s'morgens vroeg om 4 uur en liep de lijnen na en kon je de
vangst zo ophalen. Je had dan wel wurmen nodig en als het erg droog was
dan had je een probleem. Dan ging je naar de drogist en kocht pillen subli
maat voor f 0,10 per stuk en gooide die met veel water op straat. Kwam je
dan later dan hadden die stomme beesten niet in de gaten dat het droog
was en kon je ze zo oprapen. Ook die tijd is voorbij want het is verboden
met sublimaat te werken.
De paling die je toen ving was heerlijk zacht en geen grondsmaak. Ze wo
gen soms wel een pond per stuk. Wanneer je in de verte de onweersbuien
zag naderen en het al wat
zag lichten, dan wist je
dat het mis was. Geen pa
ling liet zich dan zien. Dat
noemden ze dan "hang-
weer"
Had je paling gevangen,
dan moest die eerst 3 we
ken in de bun Dan schoon
maken en 3 kwartier in
het zout. Dan schoonspoe-
len en leeghalen.
Dan reeg je ze op een
Palingen op speten geregen in bet rookvat. speet (pen) en liet ze dro
gen. 10 palingen op een
pen. Dan gingen ze in het
rookvat dat gestookt werd
met eikenhout.
Wel 12 pennen naast elkaar.
Onderin het vat zaten klep
pen en wanneer het hout
voor de helft verbrand was,
dan gingen de kleppen dicht
en smoorde je de vlam en
kreeg je veel rook. Dat gaf de
lekkere smaak.
Temperatuur was ca. 70 -
80 C.
41
De palingen zijn nu gerookt.