153
(Ca. 70 jaar geleden telden de meeste dorpen meerdere bakkers worden en werd er om een klant
gevochten. Vestigde zich iemand ergens, dan kon deze er op rekenen dat de diverse leveranciers hun
opwachting kwamen maken en beleefd hun diensten aanbevolen. Ook was het met vreemd dat een
bakker uit Broek hier een aantal klanten had, want familie en vrienden lieten zo iemand met in de
steek. liet werk van een bakker was dus: eerst het werk in de bakkerij, daarna het werk op straat.)
De toen ongeveer 15 jaar oude Dirk Koning werd in 1937 knecht bij Hauwert en
herinnerde zich: "Toen ik voor het eerst bij Hauwert kwam, had hij een volgeladen
handkar klaar staan Hij zei tegen me: 'Kijk, er zitten 50 wittebroden in, 50
tarwebroden, 25 pakjes roggebrood, 25 rollen beschuit, enHier heb je een
boekje Daarin staan de namen van onze klanten. Naar hen moet je toe met de kar.
Bovenaan staat Trompetter. Hij kon me van het Kerkplein aanwijzen, waar die
precies woonde. Bij hem vraag je maar waar de volgende klant woont en zo werk
je de lijst maar af. Hier is een portemonnee met wisselgeld Als je klaar bent, zien
we wel hoeveel je hebt verkocht en of dat met de inhoud van de portemonnee
klopt"
Hij wist ook nog dat een heel, ongesneden wittebrood, een melkwit, in die tijd 26
cent kostte en een mokkagebakje 8 cent.
Dirk werkte daar van 1937 tot 1943. Toen werd hij opgeroepen om in Duitsland te
gaan werken. (In 1946 trouwde Dirk met Anme Volkers en begonnen ze samen een bakkerij in
Oudendijk).
Achter de eigen bakkerij.
Van 1956 tot 1989 woonde de familie Van
Ham in de bewuste bakkerij.
Bij zijn afscheid werd verteld:
Op vijfentwintig jarige leeftijd begon bakker
Van Ham zijn bakkerszaak in St. Pancras. "De
ene dag ben ik getrouwd, de volgende dag be
trokken we de bakkerij", vertelt hij"Ik wilde
zo lang ik me het kan herinneren al bakker
worden, maar vraag me niet waarom. Ik had
geen voorbeelden in de familie of zo. Op mijn
veertiende begon ik in het bakkersvak. Ik heb
overal gewerkt, m Amsterdam, Groningen en
Heerenveen bijvoorbeeld Een eigen bakkerij
is natuurlijk het leukste."