153 (Ca. 70 jaar geleden telden de meeste dorpen meerdere bakkers worden en werd er om een klant gevochten. Vestigde zich iemand ergens, dan kon deze er op rekenen dat de diverse leveranciers hun opwachting kwamen maken en beleefd hun diensten aanbevolen. Ook was het met vreemd dat een bakker uit Broek hier een aantal klanten had, want familie en vrienden lieten zo iemand met in de steek. liet werk van een bakker was dus: eerst het werk in de bakkerij, daarna het werk op straat.) De toen ongeveer 15 jaar oude Dirk Koning werd in 1937 knecht bij Hauwert en herinnerde zich: "Toen ik voor het eerst bij Hauwert kwam, had hij een volgeladen handkar klaar staan Hij zei tegen me: 'Kijk, er zitten 50 wittebroden in, 50 tarwebroden, 25 pakjes roggebrood, 25 rollen beschuit, enHier heb je een boekje Daarin staan de namen van onze klanten. Naar hen moet je toe met de kar. Bovenaan staat Trompetter. Hij kon me van het Kerkplein aanwijzen, waar die precies woonde. Bij hem vraag je maar waar de volgende klant woont en zo werk je de lijst maar af. Hier is een portemonnee met wisselgeld Als je klaar bent, zien we wel hoeveel je hebt verkocht en of dat met de inhoud van de portemonnee klopt" Hij wist ook nog dat een heel, ongesneden wittebrood, een melkwit, in die tijd 26 cent kostte en een mokkagebakje 8 cent. Dirk werkte daar van 1937 tot 1943. Toen werd hij opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. (In 1946 trouwde Dirk met Anme Volkers en begonnen ze samen een bakkerij in Oudendijk). Achter de eigen bakkerij. Van 1956 tot 1989 woonde de familie Van Ham in de bewuste bakkerij. Bij zijn afscheid werd verteld: Op vijfentwintig jarige leeftijd begon bakker Van Ham zijn bakkerszaak in St. Pancras. "De ene dag ben ik getrouwd, de volgende dag be trokken we de bakkerij", vertelt hij"Ik wilde zo lang ik me het kan herinneren al bakker worden, maar vraag me niet waarom. Ik had geen voorbeelden in de familie of zo. Op mijn veertiende begon ik in het bakkersvak. Ik heb overal gewerkt, m Amsterdam, Groningen en Heerenveen bijvoorbeeld Een eigen bakkerij is natuurlijk het leukste."

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 2001 | | pagina 155