Nog een aardig voorbeeld uit de bakkerswereld in dezelfde oorlog laat zien,
dat we weliswaar buiten deze oorlog stonden, maar dat de Nederlanders in
hun dagelijks leven wel genoodzaakt waren om de beperkingen van de oor
log voor lief te nemen.
Alkm. Courant 3 juni 1917 DE BAKKERS HEBBEN GEEN SCHULD.
In den laatsten tijd wordt van verscheidene kanten geklaagd over de kwali
teit van het brood.
In den regel wordt dit aan den bakkers geweten, maar dat dezen vrij uit
gaan bewees ons hedenmorgen de heer Valk, Houttil, Alhier. Hij heeft de
goede gewoonte zijn meel te zeven en toonde ons wat dan overblijft. In de
rest kwamen pluisjes van zakken, nesten van muizen uitwerpselen, een zin
ken pennetje en dergelijke ongerechtigheden voor. Soms vindt de bakker
nog heel wat andere verrassingen in zijn meel.
De oorzaak van het duffe brood zit in de gedroogde aardappelen die door
het meel verwerkt worden. De bakkers gaan dus vrij uit.
We waren toen aangewezen op hetgeen in eigen land groeide - door de
oorlog was de buitenlandse handel praktisch stil gelegd en was er geen in
voer van buitenlands meel
In een vorige Klin kwam de boerderij herberg De Fuyck te Oudorp ter
sprake Aansluitend daarop het onderstaande:
In een advertentie van de Alkmaarsche Courant uit 1858 werd vermeld dat er
op 19 mei 1858 in de herberg de Vuik te Oudorp een verkoping zou plaats
vinden van een HUISMANSWONING met erf en tuin 3 percelen wei- en
bouwland, samen ruim 214 bunder groot gelegen in St Pancras (gemeente
Koedijk)
Eén van onze leden is Jacob Duif Hij zag het levenslicht in het jaar 1948
bij de familie Jan Duif - Balder aan de Benedenweg
Hij volgde basisonderwijs aan de Pancrasser school die dit jaar zijn 100-jarig
jubileum viert Nadat hij voldoende was geschoold op algemeen en land
bouwkundig gebied nam hij het tuinbouwbedrijf van zijn vader over. Dit
12
Een huisman was in die tijd geen mannelijk persoon die de huishoudelijke bezigheden voor zijn
rekening nam, maar iemand die zijn brood in de agrarische sector verdiende