Drie jaar later werd KLAAS JANSZ. VRIES eigenaar. Vries had naast de bakkerij ook een kippenbedrijf In 1921 bouwde hij achter op het perceel een nieuw woonhuis en verkocht hij de bakkerij aan de uit Broek op Langedijk afkomstige bakkerszoon PAUL KOK. (Zijn broer Klaas erfde de ouderlijke bakkerij) Voor meel behoefde Kok niet ver te lopen: dit werd aan de overkant bij de molen van Timmerman gehaald. Brood, koek en beschuit waren de voornaamste bakke rij producten. Vooral Kok's beschuit was een begrip. De beschuitbereiding was een tijdrovend werk. Voor het deeg werden eende-eieren gebruikt. Eigenlijk was het verboden eende-eieren in de bakkerij te gebrui ken. Omdat beschuit tweemaal wordt gebakken en aan genomen mocht worden dat evtziektekiemen dan geen kwaad meer konden doen, kreeg Kok voor dit werk een speciale ontheffing. Wel met het beding dat de een de-eieren niet in de bakkerij bewaard mochten wor den De beschuit werd niet alleen aan particulieren, maar ook aan wederverkopers (bakkers en kruideniers in de omgeving) verkocht. Per week werd er ca. 400 rol beschuit gemaakt Het bakproces vond plaats in een ouderwetse, turf gestookte oven. Nadat ca. 3 0 lange turven in de oven in as waren veranderd, werd deze eerst met een zwab ber schoongemaakt en vervolgens werden de kadetjes (deeg) erin geschoven. Na ca. 20 minuten waren deze gaar en kwamen de broden aan de beurtNadat het brood was gebakken was de enigszins afgekoelde oven geschikt om er koek in te bakken. -86- BAKKERIJ PAUL KOK Kadastergegevens melden dat in 1677 DANIËL MULLER, landman te Oudorp eigenaar is van: huis nr. 76 b kadastr.nr. A 1172 huis bakkerij groot 0,0077 ha huis nr. 76-c kadastr.nr. A 1173 huis 0,0023 ha kadastr.nr. A 1174 bouwland0,6420 ha In 1888 werden de percelen op een veiling gekocht door GERRIT WAGEMAKER, broodbakker te St.Pancras.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 1996 | | pagina 88