Drie jaar later werd KLAAS JANSZ. VRIES eigenaar.
Vries had naast de bakkerij ook een kippenbedrijf
In 1921 bouwde hij achter op het perceel een nieuw
woonhuis en verkocht hij de bakkerij aan de uit
Broek op Langedijk afkomstige bakkerszoon PAUL KOK.
(Zijn broer Klaas erfde de ouderlijke bakkerij)
Voor meel behoefde Kok niet ver te lopen: dit werd
aan de overkant bij de molen van Timmerman gehaald.
Brood, koek en beschuit waren de voornaamste bakke
rij producten. Vooral Kok's beschuit was een begrip.
De beschuitbereiding was een tijdrovend werk. Voor
het deeg werden eende-eieren gebruikt. Eigenlijk was
het verboden eende-eieren in de bakkerij te gebrui
ken. Omdat beschuit tweemaal wordt gebakken en aan
genomen mocht worden dat evtziektekiemen dan geen
kwaad meer konden doen, kreeg Kok voor dit werk een
speciale ontheffing. Wel met het beding dat de een
de-eieren niet in de bakkerij bewaard mochten wor
den
De beschuit werd niet alleen aan particulieren, maar
ook aan wederverkopers (bakkers en kruideniers in de
omgeving) verkocht. Per week werd er ca. 400 rol
beschuit gemaakt
Het bakproces vond plaats in een ouderwetse, turf
gestookte oven. Nadat ca. 3 0 lange turven in de oven
in as waren veranderd, werd deze eerst met een zwab
ber schoongemaakt en vervolgens werden de kadetjes
(deeg) erin geschoven. Na ca. 20 minuten waren deze
gaar en kwamen de broden aan de beurtNadat het
brood was gebakken was de enigszins afgekoelde oven
geschikt om er koek in te bakken.
-86-
BAKKERIJ PAUL KOK
Kadastergegevens melden dat in 1677 DANIËL MULLER, landman te Oudorp eigenaar is van:
huis nr. 76 b kadastr.nr. A 1172 huis bakkerij groot 0,0077 ha
huis nr. 76-c kadastr.nr. A 1173 huis 0,0023 ha
kadastr.nr. A 1174 bouwland0,6420 ha
In 1888 werden de percelen op een veiling gekocht door GERRIT WAGEMAKER, broodbakker
te St.Pancras.