-58- de vlug-klaar-productenOok half-producten als bami en nassi werden in opa's tijd niet gevraagd, terwijl een ander product van deze tijd 'het vlees in blik' is. Dit wordt eerst op de ouderwetse manier aange braden en vervolgens ter plaatse ingeblikt en geste riliseerd. Een product, dat goed door de Keurings dienst van waren wordt gecontroleerd. Was het vlees- in-blik aanvankelijk bedoeld voor verkoop in de zomermaanden, nu is er gedurende het gehele jaar, om uiteenlopende redenen, vraag naar. Rookworst wordt nog op de ouderwetse manier gemaakt. Echter, kon de slager vroeger bij de dorpstimmerman terecht om zaagsel en krullen, nu is dit niet meer mogelijk. Allereerst omdat kozijnen e.d. praktisch niet meer zelf worden gemaakt, maar kant en klaar gekochtVerder is de kans groot dat men zaagsel heeft van geïmpregneerd hout en dit mag in de rook- kast van de slager beslist niet worden gebruikt. Kon men vroeger gratis zaagsel bij de timmerman ophalen, nu moet dit bij een speciaal bedrijf worden gekocht Slachtte opa Jonker vroeger in het slachthuis zelf de gekochte koeien, nu wordt het vlees via een gros sier van de slachthuizen betrokken. Naast tijdsbe sparing heeft dit het voordeel dat men precies kan laten weten wat voorvlees men in voorraad wenst te hebben. Zelf slachten hield, wat dit laatste be treft, altijd een zeker risico in. Zelf vetsmelten, zoals de eerdere generaties nog wel deden, gebeurt niet meer. Ook het venten is verleden tijd geworden In 1979, toen er personeelsveranderingen plaats vonden, is dit afgeschaft. JOOP HOOGEBOOM Bovenweg 151 Bloemenkwekerij In 1925 moest de aannemer Nicolaas Hoogland uit Bilthoven, om aan zijn verplichtingen te kunnen vol doen, dit pand laten veilen. Een van de laatste bewoners was de vader van Maarten Hoogland. Deze man liep erg mank, vandaar dat de jeugd dit rijmpje had gemaakt: De ouwe Mars, z'n ene poot recht, de andere dwars.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 1996 | | pagina 60