-58-
de vlug-klaar-productenOok half-producten als bami
en nassi werden in opa's tijd niet gevraagd, terwijl
een ander product van deze tijd 'het vlees in blik'
is. Dit wordt eerst op de ouderwetse manier aange
braden en vervolgens ter plaatse ingeblikt en geste
riliseerd. Een product, dat goed door de Keurings
dienst van waren wordt gecontroleerd. Was het vlees-
in-blik aanvankelijk bedoeld voor verkoop in de
zomermaanden, nu is er gedurende het gehele jaar, om
uiteenlopende redenen, vraag naar.
Rookworst wordt nog op de ouderwetse manier gemaakt.
Echter, kon de slager vroeger bij de dorpstimmerman
terecht om zaagsel en krullen, nu is dit niet meer
mogelijk. Allereerst omdat kozijnen e.d. praktisch
niet meer zelf worden gemaakt, maar kant en klaar
gekochtVerder is de kans groot dat men zaagsel
heeft van geïmpregneerd hout en dit mag in de rook-
kast van de slager beslist niet worden gebruikt.
Kon men vroeger gratis zaagsel bij de timmerman
ophalen, nu moet dit bij een speciaal bedrijf worden
gekocht
Slachtte opa Jonker vroeger in het slachthuis zelf
de gekochte koeien, nu wordt het vlees via een gros
sier van de slachthuizen betrokken. Naast tijdsbe
sparing heeft dit het voordeel dat men precies kan
laten weten wat voorvlees men in voorraad wenst te
hebben. Zelf slachten hield, wat dit laatste be
treft, altijd een zeker risico in. Zelf vetsmelten,
zoals de eerdere generaties nog wel deden, gebeurt
niet meer. Ook het venten is verleden tijd geworden
In 1979, toen er personeelsveranderingen plaats
vonden, is dit afgeschaft.
JOOP HOOGEBOOM Bovenweg 151 Bloemenkwekerij
In 1925 moest de aannemer Nicolaas Hoogland uit
Bilthoven, om aan zijn verplichtingen te kunnen vol
doen, dit pand laten veilen. Een van de laatste
bewoners was de vader van Maarten Hoogland. Deze man
liep erg mank, vandaar dat de jeugd dit rijmpje had
gemaakt: De ouwe Mars,
z'n ene poot recht, de andere dwars.