Waar heb ik toch dat recept Uit de collectie van Boerderij- en Rijtuiqmuseum Vreeburg "Waar heb ik toch dat recept gelaten?" verzuchtte mijn moeder wel eens in vervlogen tijden, als ze bijvoorbeeld echte Drentse 'rollechies' (nieuwjaarswafeltjes, opgerold) wilde bakken. Het schijnt wel meer voor te komen dat baksters hun recept kwijt raken, ook al zijn er tegenwoordig handige opbergsystemen die zelfs bij rondspattend deeg het recept droog houden. Op de koestal in Vreeburg staat een zwart kacheltje, ter verwar ming van een keuken en waarop je ook kunt koken en bakken. Ketels en pannen van verschillende diameter passen erop en er half in, afhankelijk van het aantal losse ringen aan de bovenkant van de kachel. Er hoort een heel bijzonder wafelijzer bij, dat ook op de ringen past. Het is van gietijzer, met aan één kant een handvat (niet te zien op de foto), zodat je het makkelijk open kunt maken om de gebakken wafel eruit te halen. Ook kun je het wafelijzer keren, zodat het aan beide kanten verhit kan worden. Neem wel een pannenlap. Aan één zijde is een recept voor wafels in het ijzer meegegoten! Leuk is hier de afkorting voor 'pond', afgeleid van het Latijnse 'Libra' Lb, en wordt zoals hiernboven aan elkaar geschreven, met de lus van de b door de L heen. Voor de lezers die het recept willen proberen, volgt hier nog even de 'vertaling': 2 pond meel 8 eieren 3A kan melk 3Apond boter 1 lepel gist Die 3A 'kan' moet je lezen als liter. Maar ofhet deeg eerst moet rijzen, is onbekend. En hoe groot die lepel is, weet ik ook niet. In elk geval is het duidelijker dan wat er in een recepten boekje uit 1910 van m'n oma staat: voor 1 centgist... Wu ft bakken ïT'SBtó- Bert Siezen

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kakelepost - Schagen | 2012 | | pagina 19