Waar heb ik toch dat recept
Uit de collectie van Boerderij- en Rijtuiqmuseum Vreeburg
"Waar heb ik toch dat recept gelaten?" verzuchtte mijn moeder
wel eens in vervlogen tijden, als ze bijvoorbeeld echte Drentse
'rollechies' (nieuwjaarswafeltjes, opgerold) wilde bakken. Het
schijnt wel meer voor te komen dat baksters hun recept kwijt
raken, ook al zijn er tegenwoordig handige opbergsystemen die
zelfs bij rondspattend deeg het recept droog houden.
Op de koestal in Vreeburg staat een zwart kacheltje, ter verwar
ming van een keuken en waarop je ook kunt koken en bakken.
Ketels en pannen van verschillende diameter passen erop en er
half in, afhankelijk van het aantal losse ringen aan de bovenkant
van de kachel.
Er hoort een heel bijzonder wafelijzer bij, dat ook op de ringen
past. Het is van gietijzer, met aan één kant een handvat (niet te
zien op de foto), zodat je het makkelijk open kunt maken om de
gebakken wafel eruit te halen. Ook kun je het wafelijzer keren,
zodat het aan beide kanten verhit kan worden. Neem wel een
pannenlap.
Aan één zijde is een recept voor wafels in het ijzer meegegoten!
Leuk is hier de afkorting voor 'pond', afgeleid van het Latijnse
'Libra' Lb, en wordt zoals hiernboven aan elkaar geschreven,
met de lus van de b door de L heen.
Voor de lezers die het recept willen proberen, volgt hier nog
even de 'vertaling':
2 pond meel
8 eieren
3A kan melk
3Apond boter
1 lepel gist
Die 3A 'kan' moet je lezen als liter. Maar ofhet deeg eerst
moet rijzen, is onbekend. En hoe groot die lepel is, weet ik ook
niet. In elk geval is het duidelijker dan wat er in een recepten
boekje uit 1910 van m'n oma staat: voor 1 centgist...
Wu ft
bakken
ïT'SBtó-
Bert Siezen