vaterafvoer te ontroleerd n. kilometers uden. iten zijn is uitgevoerd beboet, kroosschouw nlijk etentje. les ook ten bij n de Roode den en vlees en huur als enkele anningals lachten. De iet servies, lbenodigd- kwas het ij ïeld, maar dat was voor erd door een ulden en vis. Zalm en iparte stuivers aan kostte dikke koek rmoedelijk d met spijs jelen ing staan 'S. werden >ten 2 gulden ïtmen voor ^stuivers. Het hoofdgerecht bestond uit grauwe erwten (8 stuivers) met bloemkool (6 stuivers) en zoete appels (8 stuivers). De gerechten werden gekruid met peper, mosterd, zout, nootmuskaat en kaneel voor een bedrag van één gulden en 18 stuivers. Voor de liefhebbers waren er druiven (1 gulden), koeken (2 gulden en 12 stuivers) en tabak, die één gulden kostte. De maaltijd werd bereid en opgediend door twee bedienden, die hiermee samen een gulden verdienden. Ongetwijfeld is er tijdens de maaltijd het een en ander gedronken. De kosten hiervoor werden niet gedeclareerd dus waren waarschijnlijk voor eigen rekening. Hoewel Schagen 200 jaar geleden een kleine plaats was met omstreeks 1200 inwoners en afgelegen lag in de kop van Noord-Holland waren er toch luxe eetwaren te koop zoals druiven, zalm en forel. Was het de invloed van de ingekwartierde Franse troepen die de eetgewoonten van de Schagenaars hadden veranderd? Waren deze artikelen gewoon te koop in een van de vele winkels die Schagen kende of werden ze op speciaal verzoek meegebracht door een van de beurtschippers? Werden de forellen levend getransporteerd en lag de zalm op ijs dat 's winters uit de sloten werd gehakt en dan verpakt tussen riet en stro opgeslagen werd in ijskelders? Allemaal vragen die pas beantwoord kunnen worden na uitgebreid archiefonderzoek.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kakelepost - Schagen | 2005 | | pagina 9