Visotter gevangen
gedrongen. Buurman Dekker werd met zijn
nond te hulpgeroepen en vrijwel onmidd
zette het keffertje djranval i
gevockfcn erf met de assistentie uan stokslaande
urerd er
1 mannén urerd de uisotter - taant dat bleek de
grote kat te zijn - doodgeslagen.
De otter had de respectabele lengte u
"De heer Voorthuizen te 'tWad bij Schagen zag
een dezer dagen toe hij 's auonds buiten kwam,
een grote kat op zijn erf, wegvluchten. Althans -
hij vermoedde, dat het een kat uras. maar door
de schemering kon hij het dier niet precies
onderscheiden. Nog later op de avond moest de
heer Voorthuizen in de schuur zijn en bemerkte
toen een op een kat gelijkend - maar veel groter!
- dier in 't kippenhok. Nog wist hij niet, welk
beest daar, met waarschijnlijk minder goede
bedoelingen, in zijn kippenvilla was binnen
De dode otter zal wel begraven zijn.
R.J.M. van de Pol
De Schager Courant berichtte begin februari j.l. dat
de Dienst Landelijk Gebied (DLG) door de Stuurgroep
Duinzoom op de vingers was getikt. Dit vanwege de slechte
financiële onderbouwing van een door deze dienst
uitgewerkt otterproject dat deel moet gaan uitmaken van
een ecologisch netwerk in de Zijper binnenduinrand.
Om de otter in de toekomst betere overlevingskansen
te geven moet er dure grond worden aangekocht en
omgezet in nieuwe natuur. Kostbare maatregelen om te
schade van een halve eeuw wanbeleid te herstellen.
Nog geen vijftig jaar geleden was het
beter gesteld met de otterpopulatie.
Er waren toen nog otters te vinden bij het
Schager wad; een prachtig stukje natuur
met een eeuwenoude geschiedenis.
Een van de daar toen huizende otters
bezocht, met fatale gevolgen, omstreeks
1956 het kippenhok van een omwonen-
De Wadweg in 1979 j-je sc|lager Courant meldt hierover
onder de kop 'Visotter gevangen'
Gebraden visehotter
Vijfenveertig jaar eerder verscheen bij uit
geverij Sijthoff een voor die tijd fraai
gebonden en met veel foto's geillustreerd
kookboek met de eenvoudige titel 'Ik kan
koken'. Dit door de directrice der
Industrie en Huishoudschool te
Amersfoort, mevrouw De Holl, uit het
Duits vertaalde werk was bedoeld voor:
degenen die de keuken in het alge
meen en de behandeling der gerechten in
het bijzonder willen leeren".
Het hoofdstuk 'Zoetwatervissehen' bevat
naast recepten voor het bereiden van
snoek, snoekbaars, baars, karper, witvis
enz. ook een recept voor 'Gebraden
visehotter'. Het toebereiden van de otter
is een heel werk. Het dier moet na het vil
len en uitnemen enkele dagen gemari
neerd worden en dan in zijn geheel in een
grote braadslee, onder toevoeging van
kruiden, gebraden worden. Over de
smaak wordt niets vermeld. We zullen
het er, in het belang van de otter, maar op
houden dat zijn vlees niet lekker is!