Jacob
mnetje
Eten en drinken in het Oudemannen en
Vrouwenhuis te Schagen
Spijs en voedingslijst van het Oudemannen en Vrouwenhuis te
Schagen
13
oas een zware
sen noodlottigen
zijn omgekomen
ingen
'H :i
n leeftijd van 6
ïrd door hunne
ie, Broertje en
l6 - IX
fa nullij
ORtiSMA,
l8MA-de Waal.
ril 1913
aan
ntigste
Sterkte 23 personen.
Per week berekend.
Soepvleesch
l'/2 kilo
met 30 sents beenderen
Spek
3 xh kilo
Koevet
3 kilo
Koffiebonen
1 '4 kilo
Rijst
3lA kilo
Gort
7'4 liter
Havergort
2 liter
Boter
8 kilo
Zeep
4 kilo
Melk
30 liter
Karnemelk
30 liter
Nauwkeurig werd het week-
rantsoen vast gesteld.
Groenten en fruit waren
kennelijk niet nodig voor
bejaarden.
Fred Timmer
Tijdens mijn zoektocht in dat wat er over is van het archief van de
Nederlands Hervormde Gemeente te Schagen stuitte ik op een paar op zijn
minst curieuze stukken met betrekking tot het Oudemannen en Vrouwenhuis,
de voorloper van Avondrust.
De stukken, die ik hieronder citeer, zijn copieën van oudere stukken. Ze zijn
achterin het notulenboek van de regenten van Avondrust overgeschreven. Ze
zijn niet gedateerd.
Het menu was voor de "verpleegdenzoals de bejaarde bewoners werden
genoemd, nu niet bepaald afwisselend.
Zondags
- 's Morgens om 8 uur ontbijt bestaande uit 2 sneden eigengebakken brood,
waarvan een met beschuit en een met Friesche kaas, en besmeerd na
behooren met boter, hierbij wordt aan eiken bewoner twee kop koffie
voor het te nuttigen ontbijt verstrekt.
- Om 10 uur kan aan ieder verpleegde op verzoek aan de huismeester weder
een snede brood met een kop koffie verstrekt worden.
- 's Middags 12 uur rijst en melk gekookt met boter.
- 's Namiddags 3Vi uur 1 snede brood en 2 kop koffie even als boven
omschreven.
- 's Avonds 8 uur karnemelk met gort gekookt.
Maandag
- Om 8 en 10 uur even als Zondag.
- 12 uur huspot met voor ieder een Vi ons spek.
- 3'A uur en 8 uur als Zondag.
Dinsdag
- Even als Zondag om 12 uur soep met beenen en groente en om 8 uur
melkpap met havergort daarin gekookt.
Woensdag
- Om 12 uur huspot met vet en 's avonds karnemelk met meel of gort
gekookt, overigens als Zondag.
Donderdag
- Om 12 uur erwtensoep met van het vet afkomende kanen.
- Om 8 uur karnemelk met gort, de overige uren als boven.
Vrijdags
- Om 12 uur huspot met spek. Om 8 uur melk met haverdegort.
De anderen etensuren voeden als reeds omschreven.
Zaterdags
- 's Morgens en 's middags als de overige dagen. Om 12 uur gort met vet.
- 's Avonds 8 uur karnemelk met gort.