11
WerKzaamnederi op de boeraerij De koeien staan hier. in afwijking van wat in Noord-Holland gebruikelijk was. met
hun koppen naar de koegang in plaats van naar de muur Ets naar M Mourot door H Brown. 1841 Atlas van
Stolk
Rond 1895 was de agrarische depressie afgelopen en begon de economie zich
te herstellen. De Schager melkveestapel werd tussen 1894 en 1916 uitgebreid
tot 1520 koeien en vaarzen. Tijdens de laatste twee oorlogsjaren werd het
veevoer schaars. Boeren kwamen hierdoor weer in grote problemen en waren
gedwongen de hele veestapel sterk in te krimpen. Ook de boter- en kaaspro
ductie werd aanzienlijk ingekrompen, waardoor de prijzen van zuivelproduc
ten flink stegen. Een nieuwe ramp dreigde in 1921, toen in verband met de
aanhoudende droogte veel zeewater moest worden binnengelaten, waardoor
het water in de sloten ongeschikt werd voor het drenken van vee. Gelukkig
kon dit probleem worden opgelost door het aanvoeren van putwater. De
droogte had geen nadelige invloed op de omvang van de veestapel: deze
werd zelfs uitgebreid. Aangezien in heel Nederland melkveehouders hun
veestapel uitbreidden en er bovendien veel boter werd ingevoerd uit
Nieuw-Zeeland en Australië, brak er een periode van overproduktie aan. De
prijzen daalden sterk en veel bedrijven waren nauwelijks meer rendabel.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de veestapel ingekrompen. Daarna
volgde een langzaam herstel, aangezien het nog geruime tijd duurde voordat
de veehouders weer krachtvoer konden kopen. Bovendien heerste er mond
en klauwzeer. Ondanks alle tegenslagen groeide de rundveestapel tussen 1900
en 1960 van 1760 tot 3069 stuks.
Zuivelbereiding
Het hoofdproduct van de Schager melkveehouders was kaas, die tot ver in de
negentiende eeuw twee keer per dag na het melken werd gemaakt. De kwali
teit van de vollemelkse kaas stond niet hoog aangeschreven. De beste kaas
werd gemaakt op bedrijven met een grote dagelijkse hoeveelheid melk. Het
kazen, dat meestal door de boerin werd gedaan, was zwaar werk, waar zij
iedere ochtend en iedere avond een paar uur mee bezig was. Maar dat was
niet alles: daarna moesten de kazen worden gezout, gekeerd en gewassen.