Bonenplukken K. Keetman Met het hele gezin in augustus op het bonenakkertje aan de pluk. En wat had de jeugd er een hekel aan. 't Moest voorzichtig, want er werd nog twee of drie keer nage- plukt De oogst ging naar de veiling of naar Peter Verburg, de conserven fabriek in Noord Scharwou (Burcht conserven). Wat een zegen, dat de heer Ploeger hier later een machi ne voor uitvond, die ook nog uit simpele principes be staat Voorop het plukelement, dat uit snel ronddraaiende rub ber strippen bestaat, welke blad en bonen van het stam metje afslaat, de machine in. In de machine, ventilatoren(waaiers) die blad en bonen scheiden, waarna de bonen opgeslagen worden. De kwekers hebben er voor gezorgd, middels kruisingen, dat de bonen gelijktijdig klaar zijn, zodat eenmalige pluk mogelijk is. Er worden nu jaarlijks honderden hectares bonen geteeld en grootschalig verwerkt in de conserven industrie! Een makkelijk en goed product voor de supermarkt, en niet aan bederf onderhevig. Uitvinders zijn nog rusteloos bezig met de laatste witte vlekken. Zo is er nu ook voor het tijdrovende garnalen- pellen een machine gekomen. Een bollenpelmachine wordt al op heel wat plaatsen ge bruikt. Het wordt nog geperfectioneerd maar straks is ook automatisch melken mogelijk. En de man die graven delft wacht nog op z'n Kubota (minigraver) •Snijboonen met Witte Boonen. 1 K.G snijboonen uit het zout, 2/, dL. wute boonen, 500 gram rookworst of 60 gram boter, nootmuskaat. De witte boonen gaarkoken, de worst eveneens, de snijboonen gaarkoken en verversehen (zie: stamppot van snij boonen); daarna de groente en de boonen door elkaar stampen en stoven met een voldoende hoeveelheid boonen water, de nootmuskaat en het worste- vet, dat van het kookwater afgeschept wordt, of de boter. Snijboonen met Kaas. 1 K.G. snijboonen, 50 gram boter, 25 gram Parmezaansche kaas, zout. Voor dit gerecht kiest men jonge, lange en smalle hoonen. Deze worden afgehaald, gewasschen en in haar ge heel in zoo weinig mogelijk water met zout gekookt. Vervolgens worden ze als asperges naast en op elkaar gesta peld, op den schotel bestrooid met de geraspte kaas en opgediend met ge smolten boter. Uit een kookboek van 80 jaar geleden. Snijboonen snijden. De boonen worden met den wijs- en derden vinger van de linkerhand gesteund en met een boonenmesje of scherp gewoon mes in zeer dunne snippers gesneden.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kakelepost - Schagen | 1994 | | pagina 6