Bonenplukken
K. Keetman
Met het hele gezin in augustus op het bonenakkertje aan
de pluk. En wat had de jeugd er een hekel aan. 't Moest
voorzichtig, want er werd nog twee of drie keer nage-
plukt
De oogst ging naar de veiling of naar Peter Verburg, de
conserven fabriek in Noord Scharwou (Burcht conserven).
Wat een zegen, dat de heer Ploeger hier later een machi
ne voor uitvond, die ook nog uit simpele principes be
staat
Voorop het plukelement, dat uit snel ronddraaiende rub
ber strippen bestaat, welke blad en bonen van het stam
metje afslaat, de machine in.
In de machine, ventilatoren(waaiers) die blad en bonen
scheiden, waarna de bonen opgeslagen worden.
De kwekers hebben er voor gezorgd, middels kruisingen,
dat de bonen gelijktijdig klaar zijn, zodat eenmalige
pluk mogelijk is.
Er worden nu jaarlijks honderden hectares bonen geteeld
en grootschalig verwerkt in de conserven industrie! Een
makkelijk en goed product voor de supermarkt, en niet
aan bederf onderhevig.
Uitvinders zijn nog rusteloos bezig met de laatste witte
vlekken. Zo is er nu ook voor het tijdrovende garnalen-
pellen een machine gekomen.
Een bollenpelmachine wordt al op heel wat plaatsen ge
bruikt. Het wordt nog geperfectioneerd maar straks is
ook automatisch melken mogelijk. En de man die graven
delft wacht nog op z'n Kubota (minigraver)
•Snijboonen met Witte Boonen.
1 K.G snijboonen uit het zout,
2/, dL. wute boonen,
500 gram rookworst of 60 gram boter,
nootmuskaat.
De witte boonen gaarkoken, de worst
eveneens, de snijboonen gaarkoken en
verversehen (zie: stamppot van snij
boonen); daarna de groente en de
boonen door elkaar stampen en stoven
met een voldoende hoeveelheid boonen
water, de nootmuskaat en het worste-
vet, dat van het kookwater afgeschept
wordt, of de boter.
Snijboonen met Kaas.
1 K.G. snijboonen,
50 gram boter,
25 gram Parmezaansche kaas,
zout.
Voor dit gerecht kiest men jonge,
lange en smalle hoonen. Deze worden
afgehaald, gewasschen en in haar ge
heel in zoo weinig mogelijk water met
zout gekookt. Vervolgens worden ze
als asperges naast en op elkaar gesta
peld, op den schotel bestrooid met de
geraspte kaas en opgediend met ge
smolten boter.
Uit een kookboek van 80 jaar
geleden.
Snijboonen snijden.
De boonen worden met den wijs- en derden vinger van
de linkerhand gesteund en met een boonenmesje of scherp
gewoon mes in zeer dunne snippers gesneden.