Niet bedoeld voor menselijke of dierlijke consumptie, maar interessant in het kader van de agrificatie. Een proces waarbij agrari sche producten gebruikt kunnen worden als grondstof in de industrie. Waarvoor was dit gewas nu eigenlijk be doeld? De olie uit het zaadje bevatte veel erucazuur. Dat zuur kon worden gebruikt voor de fabricage van smeermiddelen, druk inkt en heetsmeltlijmen. Wat overbleef, het eiwitschroot kon worden gebruikt voor het maken van afbreekbaar plastic. Men had er hoge verwachtingen van. Verschillende be drijven, waaronder CAV Wieringermeer en Cebeco Handelsraad, maakten zich sterk voor deze teelt. Door de lage graanprijzen leek er voor de ak kerbouwers een lichtpuntje te gloren dank zij dit nieuwe gewas. Het was niet moeilijk te telen, had een kort groeiseizoen en kon gewoon gecombined worden. De opbrengst zou nog wat hoger kunnen, maar daarin wa ren ze in de Verenigde Staten via veredeling al een eind gevorderd. In de Wieringermeer werd door meer dere boeren gezamenlijk 15 ha crambe gezaaid. Akkerbouwer Vermaat aan de Oostermiddenmeerweg was een van hen. Hij was de eerste die crambe oogstte. De fotograaf van de Wierin- germeerbode was er getuige van. En de redactie wijdde er een uitgebreid artikel aan. Navraag leert nu echter dat de ver bouw van crambe van korte duur was. De heer Cor Quist, destijds in dienst van de coöperatie in Slootdorp, kan het zich nog goed herinneren. "Bertje Hui zing was de begeleider van onze coöperatie. Het is geen groot succes gebleken. Twee of drie oogsten zijn er geweest. De olie werd afgenomen door Forbo, de linoleumfabriek in Krommenie, die echter een prijs bood die niet kostendekkend was. De Tsjechen kon den goedkoper leveren." Het is jammer, maar gelukkig bestaat het Historisch Genootschap nog wel. Marieke Roos Een lekker broodje Nadat Imat Hassan een half jaar op het Omtaplein heeft proefgedraaid met een mo biele keuken (eetkar), opent hij op 8 sep tember 1992 een eethuis aan de Sternstraat 70 in Wieringerwerf. De Egyptische grillroom krijgt de naam De Pyramide en brengt o.a. Egyptische en Italiaanse specialiteiten aan de man. De opening wordt luister bijgezet met een buikdanseres. Nog in hetzelfde jaar wordt uitgebreid en kan een keuze gemaakt worden uit 17 ver schillende pizza's. Daarnaast alle soorten plate-service, soepen en meeneembroodjes. Na nog een vernieuwing in 2009 staan er nu 21 pizza's op het menu. Shoarma-gerech- ten, de plateservice en (Turkse) broodjes completeren het aanbod. De naam Grillbar Pyramide is inmiddels veranderd in Pizzeria Wieringerwerf. Het laten bezorgen van de bestelde etenswaren is een van de sterke punten van dit bedrijf. PPM Kroniek no. 63, 20e jaargang, 2012/3

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kroniek Historisch Genootschap Wieringermeer | 2012 | | pagina 30