Niet bedoeld voor menselijke of dierlijke
consumptie, maar interessant in het kader
van de agrificatie. Een proces waarbij agrari
sche producten gebruikt kunnen worden als
grondstof in de industrie.
Waarvoor was dit gewas nu eigenlijk be
doeld? De olie uit het zaadje bevatte veel
erucazuur. Dat zuur kon worden gebruikt
voor de fabricage van smeermiddelen, druk
inkt en heetsmeltlijmen. Wat overbleef, het
eiwitschroot kon worden gebruikt voor het
maken van afbreekbaar plastic. Men had er
hoge verwachtingen van. Verschillende be
drijven, waaronder CAV Wieringermeer en
Cebeco Handelsraad, maakten zich sterk
voor deze teelt.
Door de lage graanprijzen leek er voor de ak
kerbouwers een lichtpuntje te gloren dank
zij dit nieuwe gewas. Het was niet moeilijk
te telen, had een kort groeiseizoen en kon
gewoon gecombined worden. De opbrengst
zou nog wat hoger kunnen, maar daarin wa
ren ze in de Verenigde Staten via veredeling
al een eind gevorderd.
In de Wieringermeer werd door meer
dere boeren gezamenlijk 15 ha crambe
gezaaid. Akkerbouwer Vermaat aan
de Oostermiddenmeerweg was een
van hen. Hij was de eerste die crambe
oogstte. De fotograaf van de Wierin-
germeerbode was er getuige van. En
de redactie wijdde er een uitgebreid
artikel aan.
Navraag leert nu echter dat de ver
bouw van crambe van korte duur was.
De heer Cor Quist, destijds in dienst
van de coöperatie in Slootdorp, kan
het zich nog goed herinneren. "Bertje Hui
zing was de begeleider van onze coöperatie.
Het is geen groot succes gebleken. Twee of
drie oogsten zijn er geweest. De olie werd
afgenomen door Forbo, de linoleumfabriek
in Krommenie, die echter een prijs bood die
niet kostendekkend was. De Tsjechen kon
den goedkoper leveren."
Het is jammer, maar gelukkig bestaat het
Historisch Genootschap nog wel.
Marieke Roos
Een lekker broodje
Nadat Imat Hassan een half jaar op het
Omtaplein heeft proefgedraaid met een mo
biele keuken (eetkar), opent hij op 8 sep
tember 1992 een eethuis aan de Sternstraat
70 in Wieringerwerf. De Egyptische grillroom
krijgt de naam De Pyramide en brengt o.a.
Egyptische en Italiaanse specialiteiten aan
de man. De opening wordt luister bijgezet
met een buikdanseres.
Nog in hetzelfde jaar wordt uitgebreid en
kan een keuze gemaakt worden uit 17 ver
schillende pizza's. Daarnaast alle soorten
plate-service, soepen en meeneembroodjes.
Na nog een vernieuwing in 2009 staan er nu
21 pizza's op het menu. Shoarma-gerech-
ten, de plateservice en (Turkse) broodjes
completeren het aanbod. De naam Grillbar
Pyramide is inmiddels veranderd in Pizzeria
Wieringerwerf. Het laten bezorgen van de
bestelde etenswaren is een van de sterke
punten van dit bedrijf.
PPM
Kroniek no. 63, 20e jaargang, 2012/3