Kremer mogelijk gemaakt door in zee te gaan
met de op Afrika gerichte organisatie Sunsia
en het Amsterdamse Maximum Trading.
De samenwerking heeft geresulteerd in
een 'joint venture' met lokale bedrijven. Dit
heeft er toe geleid dat het Ministerie van
Ontwikkelingssamenwerking het project
mede financiert. Een deel van het zaad
wordt nu nog naar Nederland verscheept,
het merendeel vindt vanuit Burkina Faso
zijn weg over de gehele wereld. Twee
Burkinabé's werkten gedurende een winter
bij het bedrijf in Middenmeer om het vak te
leren en de machines te bedienen. Het was
uitgerekend de periode dat het in Nederland
18 graden vroor en het land onder een laag
sneeuw bedekt lag. Het zwarte tweetal
trotseerde de kou, ondanks dat zij geen
lagere temperaturen gewend waren dan plus
18. Ze nemen nu de leiding van het bedrijf in
Burkina Faso grotendeels voor
hun rekening. De productie
bereikt dit jaar een omvang
van 9000 ton sesamzaad. De
nieuwe fabriek is uitgerust
met moderne machines maar
de boeren zijn nog arm en
moeten de zakken met zaad
nog op hun rug versjouwen.
"De geschiedenis herhaalt
zich", zegt Jan Kremer. "In
de tijd dat mijn vader begon
sjouwden de boeren hier ook
met zware zakken op hun
rug."
Ondanks dat het project in Burkina Faso veel
aandacht vraagt en Jan Kremer regelmatig
op het vliegtuig stapt richting dit warme
land, is een volgend project alweer volop
in voorbereiding. In Moldavië gaat Kremer
Zaden zonnebloempitten telen voor de,
voornamelijk, Duitse markt.
automatisering ook de efficiëntie toenam.
Kremer ontwikkelde een volautomatische
zakkenstapelmachine en ging over op het
gebruik van verplaatsbare 'big bag'-silo's
met een inhoud van 25 ton.
Burkina Faso
Sinds enkele jaren is Kremer ook actief in
het Afrikaanse Burkina Faso. Het bedrijf
koopt er sesamzaad van een groot aantal
kleine boeren. Het aantal medewerkers
daar overtreft met ongeveer 50, merendeels
inheemse mannen, inmiddels ruimschoots
het aantal van de hoofdvestiging in
Middenmeer. Een splinternieuw opslag- en
verwerkingsbedrijf is dit jaar in gebruik
genomen in de hoofdstad Ouagadougou en
behoort nu tot de grootste bedrijven in het
land. De ongeveer 8000 kleine boeren die
nu sesamzaad telen waren eerder geheel
afhankelijk van de katoenteelt. Hiermee
pleegden ze roofbouw op hun grond. Omdat
het groeiseizoen in Burkina Faso slechts
drie maanden duurt zijn maar weinig teelten
mogelijk. De teelt van sesam biedt hen nieuw
perspectief. Het zaaien en oogsten gebeurt
nog met de hand. Na de oogst wordt het zaad
in de zon gedroogd waarna het olierijke zaad
wordt gedorst. Het Afrikaanse project is voor
23
Kroniek no. 57, 18e jaargang, 2010/3
Lossen in Burkina Faso