Kremer mogelijk gemaakt door in zee te gaan met de op Afrika gerichte organisatie Sunsia en het Amsterdamse Maximum Trading. De samenwerking heeft geresulteerd in een 'joint venture' met lokale bedrijven. Dit heeft er toe geleid dat het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking het project mede financiert. Een deel van het zaad wordt nu nog naar Nederland verscheept, het merendeel vindt vanuit Burkina Faso zijn weg over de gehele wereld. Twee Burkinabé's werkten gedurende een winter bij het bedrijf in Middenmeer om het vak te leren en de machines te bedienen. Het was uitgerekend de periode dat het in Nederland 18 graden vroor en het land onder een laag sneeuw bedekt lag. Het zwarte tweetal trotseerde de kou, ondanks dat zij geen lagere temperaturen gewend waren dan plus 18. Ze nemen nu de leiding van het bedrijf in Burkina Faso grotendeels voor hun rekening. De productie bereikt dit jaar een omvang van 9000 ton sesamzaad. De nieuwe fabriek is uitgerust met moderne machines maar de boeren zijn nog arm en moeten de zakken met zaad nog op hun rug versjouwen. "De geschiedenis herhaalt zich", zegt Jan Kremer. "In de tijd dat mijn vader begon sjouwden de boeren hier ook met zware zakken op hun rug." Ondanks dat het project in Burkina Faso veel aandacht vraagt en Jan Kremer regelmatig op het vliegtuig stapt richting dit warme land, is een volgend project alweer volop in voorbereiding. In Moldavië gaat Kremer Zaden zonnebloempitten telen voor de, voornamelijk, Duitse markt. automatisering ook de efficiëntie toenam. Kremer ontwikkelde een volautomatische zakkenstapelmachine en ging over op het gebruik van verplaatsbare 'big bag'-silo's met een inhoud van 25 ton. Burkina Faso Sinds enkele jaren is Kremer ook actief in het Afrikaanse Burkina Faso. Het bedrijf koopt er sesamzaad van een groot aantal kleine boeren. Het aantal medewerkers daar overtreft met ongeveer 50, merendeels inheemse mannen, inmiddels ruimschoots het aantal van de hoofdvestiging in Middenmeer. Een splinternieuw opslag- en verwerkingsbedrijf is dit jaar in gebruik genomen in de hoofdstad Ouagadougou en behoort nu tot de grootste bedrijven in het land. De ongeveer 8000 kleine boeren die nu sesamzaad telen waren eerder geheel afhankelijk van de katoenteelt. Hiermee pleegden ze roofbouw op hun grond. Omdat het groeiseizoen in Burkina Faso slechts drie maanden duurt zijn maar weinig teelten mogelijk. De teelt van sesam biedt hen nieuw perspectief. Het zaaien en oogsten gebeurt nog met de hand. Na de oogst wordt het zaad in de zon gedroogd waarna het olierijke zaad wordt gedorst. Het Afrikaanse project is voor 23 Kroniek no. 57, 18e jaargang, 2010/3 Lossen in Burkina Faso

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kroniek Historisch Genootschap Wieringermeer | 2010 | | pagina 25