snackbar gekocht hadden, die ze eerst 5 jaar verhuurden en daarna zonder de aangrenzende grond verkochten. In de tent traden o.a. De Spoetniks en Imca Marina jaarlijks op. "Piet Bil kan de kippen niet meer in het hok houden", zei burgemeester Knorr. Dus wordt gestart met de permanente aanbouw, die de naam "'t Achterend" krijgt. Het wordt de eerste grote klus van het bouwbedrijf van "de broertjes" Tichem. Populaire acts kunnen nu worden aangetrokken zoals Lee Towers, Mai-tai, Jeroen van Inkel, The Tramps en Adam Curry. Wat minder herrie 1993: Piet Bil heeft het wel een beetje bekeken; z'n gehoor wordt er ook niet beter op. En dan te weten dat in die tijd de house en hip-hop hun intrede doen. 't Lijkt precies op tijd, dat de kapsalon naast de bar te koop staat. Dat zou mooi zijn: een bruin café met niet teveel herrie! "Wat waren we trots toen in mei 1994 dit nostalgisch ingerichte en laagdrempelige café werd geopend", weten ze beiden nog. Het café werd heel toepasselijk "Bij de Buren" gedoopt. Met de realisering daarvan was een meesterklus geklaard door bouwbedrijf Tichem, gekscherend door hen "Horeca Interieurbouw Tichem" genoemd.Het runnen van beide gelegenheden is moeilijk te behappen, reden waarom de Mariannebar wordt verhuurd aan Sjaak en Hilde Sijbring, die 5 jaar later definitief eigenaar worden. Omdat er nogal eens vraag is om het bruincafé te mogen huren voor feestjes - wat bij Piet en José indruist tegen hun gevoelens t.o.v. hun vaste klanten - wordt besloten om de grote terrasruimte achter het café te benutten voor uitbreiding met een zaal. Zo is 't gekomen dat in april 1997 De Polderzaal kan worden geopend. Ook De Polderzaal wordt nostalgisch aangekleed o.a. met gekopieerde oude foto's uit het archief van het Historisch Genootschap. De Polderzaal voorziet in een behoefte. Diverse verenigingen hebben er hun thuishaven, en er worden feesten, buffetten en vergaderingen aan de lopende band gehouden. Zoon Richard heeft inmiddels de plaats in de zaak van zijn vader overgenomen. Piet regelt nog de organisatie van evenementen en let op het groot onderhoud, terwijl José het gebeuren in De Polderzaal nog op zich neemt. "Het horecaleven, (nu al ruim 28 jaar) eist nogal wat van je naast het runnen van een gezinnetje", merkt José op, "maar we hebben het altijd met plezier gedaan en hopen het nog jaren vol te houden". Het geheim voor succes is: "Blijf jezelf en luister naar je adviseurs: dat zijn je klanten", en voegen zij er getweeën aan toe: "Geluk in het leven smeed je zelf". Piet en José Bil in hun nostalgisch café Bij de Buren in 2000. (foto John Oud).

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kroniek Historisch Genootschap Wieringermeer | 2002 | | pagina 23