snackbar gekocht hadden, die ze eerst 5 jaar verhuurden en daarna
zonder de aangrenzende grond verkochten. In de tent traden o.a. De
Spoetniks en Imca Marina jaarlijks op. "Piet Bil kan de kippen niet meer in
het hok houden", zei burgemeester Knorr. Dus wordt gestart met de
permanente aanbouw, die de naam "'t Achterend" krijgt. Het wordt de
eerste grote klus van het bouwbedrijf van "de broertjes" Tichem. Populaire
acts kunnen nu worden aangetrokken zoals Lee Towers, Mai-tai, Jeroen
van Inkel, The Tramps en Adam Curry.
Wat minder herrie
1993: Piet Bil heeft het wel een beetje bekeken; z'n gehoor wordt er ook
niet beter op. En dan te weten dat in die tijd de house en hip-hop hun
intrede doen. 't Lijkt precies op tijd, dat de kapsalon naast de bar te koop
staat. Dat zou mooi zijn: een bruin café met niet teveel herrie! "Wat waren
we trots toen in mei 1994 dit nostalgisch ingerichte en laagdrempelige
café werd geopend", weten ze beiden nog. Het café werd heel toepasselijk
"Bij de Buren" gedoopt. Met de realisering daarvan was een meesterklus
geklaard door bouwbedrijf Tichem, gekscherend door hen "Horeca
Interieurbouw Tichem" genoemd.Het runnen van beide gelegenheden is
moeilijk te behappen, reden waarom de Mariannebar wordt verhuurd aan
Sjaak en Hilde Sijbring, die 5 jaar later definitief eigenaar worden. Omdat
er nogal eens vraag is om het bruincafé te mogen huren voor feestjes -
wat bij Piet en José indruist tegen hun gevoelens t.o.v. hun vaste klanten
- wordt besloten om de grote terrasruimte achter het café te benutten
voor uitbreiding met een zaal. Zo is 't gekomen dat in april 1997 De
Polderzaal kan worden geopend. Ook De Polderzaal wordt nostalgisch
aangekleed o.a. met gekopieerde oude foto's uit het archief van het
Historisch Genootschap. De Polderzaal voorziet in een behoefte. Diverse
verenigingen hebben er hun thuishaven, en er worden feesten, buffetten
en vergaderingen aan de lopende band gehouden. Zoon Richard heeft
inmiddels de plaats in de zaak van zijn vader overgenomen. Piet regelt
nog de organisatie van evenementen en let op het groot onderhoud,
terwijl José het gebeuren in De Polderzaal nog op zich neemt. "Het
horecaleven, (nu al ruim 28 jaar) eist nogal wat van je naast het runnen
van een gezinnetje", merkt José op, "maar we hebben het altijd met
plezier gedaan en hopen het nog jaren vol te houden". Het geheim voor
succes is: "Blijf jezelf en luister naar je adviseurs: dat zijn je klanten", en
voegen zij er getweeën aan toe: "Geluk in het leven smeed je zelf".
Piet en José Bil in hun nostalgisch café Bij de Buren in 2000. (foto John Oud).