SLAGERIJ ROTGANS te slootdorp VOORGOED GESLOTEN Zaterdag 17 november 2001, een gedenkwaardige dag aan de Brink in Slootdorp. Voldaan, maar niet zonder emotie, hangen Dik en Nel Rotgans die dag het slagersmes aan de wilgen. Slagerij Rotgans in 1940 door vader Nan, (nu 92 jaar), begonnen in de Kerkstraat, en vanaf 1949 in een slachterij aan de Brink, in 1953 uitgebreid met winkel en woonhuis, is definitief dicht. Niet de invoering van de Euro, straks, is de aanleiding om er een punt achter te zetten, ook niet dat de zaak slecht loopt. Neen, het is vooral het verlangen bij beiden, zowel Dik als Nel, om meer vrij te zijn. "Een eigen zaak betekent 6 dagen per week vële uren maken. We hebben ons portie wat dat betreft wel gehad", onderstreept Dik de beslissing, waarmee beiden toch wel veel moeite hebben als ze denken aan alle goede en trouwe klanten. Temeer moeilijk daar er geen opvolger komt. Overname van het bedrijf zou gezien het klantenbestand en de eisen die aan vernieuwing worden gesteld een onrendabele investering worden. Al met al betekent het stoppen van slagerij Rotgans een grote aderlating voor de toch zieltogende middenstand in het oudste dorp van de Wieringermeer. Al vroeg in het vak Als 13-jarige, (het was toen 1954) werkte Dik al mee in de zaak van zijn vader. Vooral in het weekend hielp hij mee om bestellingen te bezorgen in de wijde omtrek. Op de fiets met de grote vleesmand voorop. Vooral 's winters was dat op de besneeuwde wegen voor zo'n ventje een hele sjouw. Er werd gevent tot in Kreileroord en bij de vele boerderijen langs die wegen waar geen einde aan leek te komen. Het 'Vader zei, dat u eerst moet betalen' gaf de jonge Dik al vroeg het inzicht hoe moeilijk vele gezinnen in die naoorlogse jaren de touwtjes aan elkaar konden knopen. "Soms moest ik dat ene zinnetje heel zachtjes zeggen, omdat de heer des huizes achter de deur in de keuken zat". Ook moest Dik vaak naar nieuwe bewoners om ze als klant te winnen. Al doende en op school leerde Dik het slagersvak. Op de maandagmorgen vroeg werden er 2 koeien, 5 varkens enj een tiental nuchtere kalveren gekocht op de markt. Om 8.30 uur werden deze dieren aan de Brink gecontroleerd door een keurmeester, die in de loop van de namiddag nog eens langskwam om na de slacht het vlees te keuren. Dinsdag was dan de dag van het uitbenen en uitsnijden. Frans Zeinstra en Wijbrand Peereboom waren fantastische slagersknechten in die tijd. "M'n vader was dan meestal onderweg naar klanten om bestellingen op te nemen voor die week. 641

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kroniek Historisch Genootschap Wieringermeer | 2001 | | pagina 29