De Wieringer Courant van 1 930 - 1935
In de periode van 1 930 tot circa 1 935 staan ver
schillende berichten en ook grote verslagen van
vergaderingen enz. waar t.z.t. over geschreven kan
worden
Hier volgen enkele korte berichten.
Zo stond in de krant van 14 augustus 1931
"Het eerste brood van Wieringermeerrogge gebakken.
De eerste rogge in de Wieringermeerpolder is
gedorschen en aangekocht door den heer S Halfweeg,
bakker, De Haukes Wieringen, die er Wieringer- en
Groninger roggebrood van heeft gebakken. Het baksel
viel zeer goed uit en de smaak was voortreffelijk.
Het brood is opgezonden naar verschillende ingenieurs
en anderen, die betrokken zijn bij het in cultuur
brengen van den nieuwen polder"
Er was fnog meer roggebrood nieuws.
In de a^beidersketen in en rond de nieuwe polder
verbleven ook veel werkers uit Groningen en Fries
land die zeer verknocht waren aan het Groninger
roggebroodTevens woonden er al diverse gezinnen
uit de noordelijke provincies in de Wieringermeer
en waren er bij de reeds gevestigde bewoners veel
kostgangers uit het noorden. Om toch het brood,
wat ze gewend waren te eten, te verkrijgen liet
men het roggebrood uit Groningen komen.
Bakker Kl Halfweeg uit De Haukes liet volgens
de krant van 18 maart 1932 in zijn bakkerij een
speciale oven bouwen zodat de liefhebbers voortaan
bij hem het zo bekende Groninger roggebrood
konden kopen.
Arbeid en inwoning.
In de polder was zeer veel werk dus kwam er een
groot aantal arbeiders, veelal in hun woonplaats
zonder werk, via de Arbeidsbemiddeling hierheen.
De meesten kwamen van ver en konden niet iedere
avond naar huis,
In de krant van dinsdag, 24 maart 1931, stond
daarom de volgende oproep:
"Kosthuizen gezocht.Zij die ongehuwde kostgangers
(in hoofdzaak grondwerkers) kunnen plaatsenwelke
Woensdag na Paschen hier heen komen om te werk
te worden gesteld in het Oost deel van de Wierin
germeer gelieve dit te melden aan het bureau der
Arbeidsbemiddeling te H.hoef."
Nieuwe bewoners.
In 1931 kwamen er al enkele huizen gereed zodat
pag. 57