worden met een soort raster door Opa Zomerdijk, "oude Klaas".
52
veertien was ging ik werken bij de melkfabriek van Zomerdijk, Ik heb
daar gewerkt van plusminus 1948 tot 1955,"
Hoe was je tijd bij de melkfabriek
Daar werkte ik zeven dagen per week, van zeven uur tot het werk
klaar was, W aar werk was moest je bijspringen, De gebroeders
Zomerdijk waren nog jonge kerels, Ik weet ervan toen ze trouwden,
Het eerste jaar was ik daar alleen als knecht, Toen kwam Kees
Kaandorp uit Heiloo, Kees is later vertrokken naar Amsterdam en is
daar een melkzaak begonnen,
In die tijd ging alles nog handmatig op de fabriek, De melk zat in een
grote bak en dan gooide men er stremsel in, De melk moest geroerd
Daarna moest het een bepaalde tijd blijven staan, Vervolgens ging
hij er met een snijder erdoorheen, Er kwam wei boven op te staan
dat werd gedeeltelijk afgetapt, Dan ging men langzamerhand al
sneller er met de snijder doorheen totdat het wrongel werd, Dat
moest verwarmd worden en dat deed men door er heet water bij te
gooien totdat het ongeveer 27° was, Het werd met een soort schuif
naar één kant geschoven zodat je er een laag had liggen op kaas
dikte, Met een stok werd de dikte gemeten, Daarna werd de wei
afgetapt en kwamen er drukplaten op om de wrongel tot een vaste
massa te drukken, Met een brede haak werd het dan doorgesneden
zodat je stroken had, Dan ging de hark er dwars doorheen, zo
ontstonden er hompen in de grootte van een kaasje, Kaaskoppen
werden onder de bak gezet zodat die hompen er in konden zakken,
Je legde de kaas er even uit, en met een emmer water werd de
kaaskop omgespoeld, Vervolgens deed je een kaasdoek in die kop
en de kaas er weer in, Je deed een stempel op de kaas en dan werd
de kaas afgedekt met een kaasdoek, Daar ging vervolgens een
soort deksel op en daarna moesten ze de pers in, De kaaskoppen
werden in zeven hoog opgestapeld, Er werd een borg voorgezet,
anders vielen ze naar voren, Ook werd er een gewicht op gezet, Dat
gewicht hing aan een hefboom, Zo moest het ongeveer 3 uur blijven
staan, dan werden de kazen eruit gehaald, Opa Zomerdijk sneed de
randen weg, s Avonds werden de kazen in pekel gegooid, Een dag
of wat moesten ze in de pekel blijven, Daarna werden ze boven op
de stelling gelegd, Ze moesten alle dagen gekeerd worden, Als ze
eenmaal goed gedroogd waren hoe fden ze niet meer dagelijks