worden met een soort raster door Opa Zomerdijk, "oude Klaas". 52 veertien was ging ik werken bij de melkfabriek van Zomerdijk, Ik heb daar gewerkt van plusminus 1948 tot 1955," Hoe was je tijd bij de melkfabriek Daar werkte ik zeven dagen per week, van zeven uur tot het werk klaar was, W aar werk was moest je bijspringen, De gebroeders Zomerdijk waren nog jonge kerels, Ik weet ervan toen ze trouwden, Het eerste jaar was ik daar alleen als knecht, Toen kwam Kees Kaandorp uit Heiloo, Kees is later vertrokken naar Amsterdam en is daar een melkzaak begonnen, In die tijd ging alles nog handmatig op de fabriek, De melk zat in een grote bak en dan gooide men er stremsel in, De melk moest geroerd Daarna moest het een bepaalde tijd blijven staan, Vervolgens ging hij er met een snijder erdoorheen, Er kwam wei boven op te staan dat werd gedeeltelijk afgetapt, Dan ging men langzamerhand al sneller er met de snijder doorheen totdat het wrongel werd, Dat moest verwarmd worden en dat deed men door er heet water bij te gooien totdat het ongeveer 27° was, Het werd met een soort schuif naar één kant geschoven zodat je er een laag had liggen op kaas dikte, Met een stok werd de dikte gemeten, Daarna werd de wei afgetapt en kwamen er drukplaten op om de wrongel tot een vaste massa te drukken, Met een brede haak werd het dan doorgesneden zodat je stroken had, Dan ging de hark er dwars doorheen, zo ontstonden er hompen in de grootte van een kaasje, Kaaskoppen werden onder de bak gezet zodat die hompen er in konden zakken, Je legde de kaas er even uit, en met een emmer water werd de kaaskop omgespoeld, Vervolgens deed je een kaasdoek in die kop en de kaas er weer in, Je deed een stempel op de kaas en dan werd de kaas afgedekt met een kaasdoek, Daar ging vervolgens een soort deksel op en daarna moesten ze de pers in, De kaaskoppen werden in zeven hoog opgestapeld, Er werd een borg voorgezet, anders vielen ze naar voren, Ook werd er een gewicht op gezet, Dat gewicht hing aan een hefboom, Zo moest het ongeveer 3 uur blijven staan, dan werden de kazen eruit gehaald, Opa Zomerdijk sneed de randen weg, s Avonds werden de kazen in pekel gegooid, Een dag of wat moesten ze in de pekel blijven, Daarna werden ze boven op de stelling gelegd, Ze moesten alle dagen gekeerd worden, Als ze eenmaal goed gedroogd waren hoe fden ze niet meer dagelijks

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2016 | | pagina 53