Herinneringen aan... recepten in de oorlog als onderwerp. In het 61 De tarwe met water en zout vermengen, daar koeken van vormen ter grootte van een kleine hamburger. Vervolgens de koeken door het tarwemeel halen en bakken op de verbrede kachelpijp tussen de kachel (allesstoker) en de schoorsteenpijp. Lékker met suikerbietenstroop! Nooit meer gegeten! Suikerbieten en bloembollen waren werkelijk niet te eten! roone Sinaasappels, citroenen, dadels, kokosnoten etcetera waren voor ons onbekend. Ik weet nog heel goed toen ik mijn eerste sinaasappel kreeg van Kurt, dat was een Duitser die bij Tinus Zandbergen zat. Geen idee dat je de schil eraf moest halen, nam ik een hap van deze voor mij onbekende zuidvrucht. De smaak proef ik nog steeds, wat was dat vies bitter, als gal! Ik spuugde het uit en het heeft tijden geduurd, alvorens ik een sinaasappel probeerde te eten, tot grote hilariteit van Kurt. Deze K urt kwam uit Hamburg, zoals later bleek. Zijn hele familie is omgekomen bij de bombardementen van Hamburg. In de oorlogstijd werd ons wijsgemaakt dat krokusbolletjes pinda s waren. Deze werden gepoft in de surrogaatfabriek bij het Stet. De smaak zoals ik mij herinner was ietwat zoetig. Later bij het nuttigen van een echte pinda ging ik wederom in de fout. Deze ongepelde pinda stak ik ook zo in mijn mond. Heel smerig, vies en droog... ik raad u niet aan om dit ook te proberen. Zoals u heeft kunnen lezen, hadden we dit jaar In de rubriek volgende nummer willen we graag de rubriek vullen met herinneringen aan schoolreisjes. De redacti e

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2015 | | pagina 62