Bijdrage van Dirk Denekamp Soep van tulpenbollen 1 liter water 1 ui 4 a 6 tulpenbollen aroma, zout, 1 theelepel olie kerrie surrogaat Het uitje snipperen en met de olie en kerrie surrogaat lichtbruin fruiten. Het water en de aroma toevoegen. De soep aan de kook brengen. De schoongemaakte tulpenbollen raspen boven de kokende vloeistof. Deze onder roeren even doorkoken en op smaak brengen met wat zout. Het gebruik van tulpenbollen, Tulpenbollen schillen en doormidden snijden en van het gele kiempje en de spruit ontdoen. Harde en aangestoken deeltjes verwijderen. In de oorlog 1940-1945 waren wij de laatste twee jaar van Velsen" Noord naar Koog aan de Zaan geëvacueerd. Daar woonden wij bij mijn oma, de moeder van mijn vader, die weduwe was, in. Het was een echt Zaans huis zoals je ze op de Zaanse Schans ziet. In de hongerwinter van 1944 was hier geen eten meer te vinden. Z o ging mijn vader met zijn zwager op hongertocht. Ze bleven wel een dag of vijf weg om in de kop van Noord"Holland voedsel te vergaren. Misschien ook wel in Limmen, want ze kwamen met onder andere tulpenbollen thuis. Mijn oma maakte daar tulpenbollensoep van. De warmtebron was een klein kacheltje wat gestookt werd met houtspaanders. Zo overleefden wij de oorlog. Bijdrage van ^V il Zwertbroek Heerdkoeken W at wij aten in de hongerwinter, heerdkoeken. Benodigdheden, gemalen tarwe uit de oude koffiemolen, water, zout (als het er was). 60

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2015 | | pagina 61