Bijdrage van Dirk Denekamp
Soep van tulpenbollen
1 liter water
1 ui
4 a 6 tulpenbollen
aroma, zout, 1 theelepel olie
kerrie surrogaat
Het uitje snipperen en met de olie en kerrie surrogaat lichtbruin
fruiten. Het water en de aroma toevoegen. De soep aan de kook
brengen. De schoongemaakte tulpenbollen raspen boven de
kokende vloeistof. Deze onder roeren even doorkoken en op smaak
brengen met wat zout.
Het gebruik van tulpenbollen,
Tulpenbollen schillen en doormidden snijden en van het gele
kiempje en de spruit ontdoen. Harde en aangestoken deeltjes
verwijderen.
In de oorlog 1940-1945 waren wij de laatste twee jaar van Velsen"
Noord naar Koog aan de Zaan geëvacueerd. Daar woonden wij bij
mijn oma, de moeder van mijn vader, die weduwe was, in. Het was
een echt Zaans huis zoals je ze op de Zaanse Schans ziet. In de
hongerwinter van 1944 was hier geen eten meer te vinden. Z o ging
mijn vader met zijn zwager op hongertocht. Ze bleven wel een dag
of vijf weg om in de kop van Noord"Holland voedsel te vergaren.
Misschien ook wel in Limmen, want ze kwamen met onder andere
tulpenbollen thuis. Mijn oma maakte daar tulpenbollensoep van. De
warmtebron was een klein kacheltje wat gestookt werd met
houtspaanders. Zo overleefden wij de oorlog.
Bijdrage van ^V il Zwertbroek
Heerdkoeken
W at wij aten in de hongerwinter, heerdkoeken.
Benodigdheden, gemalen tarwe uit de oude koffiemolen, water, zout
(als het er was).
60