HERINNERINGEN AAN... RECEPTEN IN OORLOGSTIJD
_p iet v.d. S teen
"Roggebroeder"
59
O p onze oproep welke herinneringen heb jij nog aan oude
O"
recepten? hadden we een paar recepten ontvangen, die specifiek
de oorlogstijd betroffen.
Het zuiden en oosten van ons
land was door de geallieerden
bevriid op hun doortocht naar
Duitsland, maar het westen
zuchtte nog steeds onder het
Nazibewind. Dat betekende ook
dat er geen verbinding was en
dus ook geen handelsverkeer.
Wii l eden honger, terwiil er in het
zuiden weer van alles te krijgen
was. Lange tochten van hongerlijdende stedelingen trokken langs
de Straatweg noordwaarts met een complete rariteit van
vervoersmiddelen: van oude bakfietsen tot lichtvervoer; geschikte
karren van kinderwagenonderstellen. Daar in de Noord moest je zijn,
daar was voedsel. De distributie gaf bijvoorbeeld nog maar een paar
ons brood per dag.
Cor en ik stonden de hele dag te turfsteken, dat was een sport
waarin je heel veel spierkracht gebruikte en dus goed gevoed moest
zijn. Die paar onsjes brood waren dus een lachertj e en wij moesten
het stellen met piepers en groente, erwten en bonen driemaal per
dag toen ons tarwe voorraadje op was.
Ik wist van een handelaar in Sint Pancras nog een zakje met
roggemeel te kopen, maar wij hadden wel eens gehoord dat
roggebrood bakken een vak apart is en dat een amateur daar beter
vanaf moest blijven. Maar daar had ik het niet voor gekocht, anderen
zeiden dat je het in een zakje moest stomen, net als broeder, en zo
geschiedde.