HERINNERINGEN AAN... RECEPTEN IN OORLOGSTIJD _p iet v.d. S teen "Roggebroeder" 59 O p onze oproep welke herinneringen heb jij nog aan oude O" recepten? hadden we een paar recepten ontvangen, die specifiek de oorlogstijd betroffen. Het zuiden en oosten van ons land was door de geallieerden bevriid op hun doortocht naar Duitsland, maar het westen zuchtte nog steeds onder het Nazibewind. Dat betekende ook dat er geen verbinding was en dus ook geen handelsverkeer. Wii l eden honger, terwiil er in het zuiden weer van alles te krijgen was. Lange tochten van hongerlijdende stedelingen trokken langs de Straatweg noordwaarts met een complete rariteit van vervoersmiddelen: van oude bakfietsen tot lichtvervoer; geschikte karren van kinderwagenonderstellen. Daar in de Noord moest je zijn, daar was voedsel. De distributie gaf bijvoorbeeld nog maar een paar ons brood per dag. Cor en ik stonden de hele dag te turfsteken, dat was een sport waarin je heel veel spierkracht gebruikte en dus goed gevoed moest zijn. Die paar onsjes brood waren dus een lachertj e en wij moesten het stellen met piepers en groente, erwten en bonen driemaal per dag toen ons tarwe voorraadje op was. Ik wist van een handelaar in Sint Pancras nog een zakje met roggemeel te kopen, maar wij hadden wel eens gehoord dat roggebrood bakken een vak apart is en dat een amateur daar beter vanaf moest blijven. Maar daar had ik het niet voor gekocht, anderen zeiden dat je het in een zakje moest stomen, net als broeder, en zo geschiedde.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2015 | | pagina 60