D 28 Appelmoes van 500 gram appelen 1/2 wit brood zonder korst in dobbelstenen 2 eetlepels abrikozenjam 3 eieren 75 gram kristalsuiker 35 gram (room)boter beschuitkruim els Vermeng de appelmoes met het brood en de jam. Splits de eieren en klop de dooiers luchtig met de suiker. Smelt de boter, laat hem iets afkoelen. Klop de eiwitten stijf. Schep het dooiermengsel en de gesmolten boter door de appelmoes en spatel de eiwitten hier voorzichtig doorheen. Vet een broodvorm in en bestrooi hem met de beschuitkruimels. Schep het appelmoesmengsel hierin en dek af met een velletje bakpapier, sluit de vorm af met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vul de braadslede voor de helft met heet water en zet de broodvorm erin. Deze moet tot 2/3 in het water staan. Schuif de braadslee in de oven en laat de pudding in circa 1 uur gaar worden. Geef er rode bessensaus bij. Dit is dus een oud nagerecht uit de streek van Flipje uit de Betuwe, wel bekend van de fruitbomen en bessenstruiken. Op de agrarische bedrijven werd dit gerecht veel door de loonwerkers gegeten, en zelf gemaakt. Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt is een oud spreekwoord en in dit gerecht werd oud brood gebruikt. Misschien komt de naam van het gerecht hiervandaan? Beste lezers, Omdat het onderwerp oude recepten zoveel leuke reacties gaf, heeft de redactie besloten dit onderwerp in het volgende nummer een vervolg te geven. Mocht u door deze inzendingen zelf ook nog iets herinneren van vroeger, graag met een verhaal erbij, stuur die dan naar Elly Vre eburg of Gerda Kuyper-Bruschke. e redactie

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2014 | | pagina 29