Snijd ongeveer 60 gram puntjes van de paling, doe ze met de
spliterwten en de ui in de pan met de kippenbouillon. Breng ze heel
langzaam aan de kook en laat ze 40 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep (kan ook met de staafmixer) en breng haar op
smaak met peper en zout. Snijd het restant van de paling in reepjes
en maak vier bosjes van de paling, bind ze met een lintje van de
geblancheerde bosui vast. Zet ze in de borden en schep de soep
eromheen.
Sch oenlapperspudding met rode bessensaus
Paling uit het Noordzeekanaal:
In de jaren '60 van de vorige eeuw was er nog veel paling in het
Noordzeekanaal. Je nam een stalen mand of korf, vulde die met
stro. Daarin deed je dan slachtafval. Je liet het zakken bij de stijger
van de pont in Velzen-Noord en de andere dag haalde je die snel
omhoog. Op de kade vielen de palingen eruit. Die leefden namelijk
van kadavers of dode vis.
Bij ons thuis werd de paling door mijn vader een kopje kleiner
gemaakt. De hele buurt werd voorzien van paling. Mijn moeder
maakte daar een licht gebonden erwtensoep van.
27