Snijd ongeveer 60 gram puntjes van de paling, doe ze met de spliterwten en de ui in de pan met de kippenbouillon. Breng ze heel langzaam aan de kook en laat ze 40 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep (kan ook met de staafmixer) en breng haar op smaak met peper en zout. Snijd het restant van de paling in reepjes en maak vier bosjes van de paling, bind ze met een lintje van de geblancheerde bosui vast. Zet ze in de borden en schep de soep eromheen. Sch oenlapperspudding met rode bessensaus Paling uit het Noordzeekanaal: In de jaren '60 van de vorige eeuw was er nog veel paling in het Noordzeekanaal. Je nam een stalen mand of korf, vulde die met stro. Daarin deed je dan slachtafval. Je liet het zakken bij de stijger van de pont in Velzen-Noord en de andere dag haalde je die snel omhoog. Op de kade vielen de palingen eruit. Die leefden namelijk van kadavers of dode vis. Bij ons thuis werd de paling door mijn vader een kopje kleiner gemaakt. De hele buurt werd voorzien van paling. Mijn moeder maakte daar een licht gebonden erwtensoep van. 27

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2014 | | pagina 28