HERINNERINGEN AAN... RECEPTEN
21
Op onze oproep welke herinneringen heb jij nog aan oude
recepten? hebben we verschillende reacties gehad.
We vonden het vanzelfsprekend om niet alleen de recepten op te
schrijven ,maar ook de verhalen hier omheen.
Nuyens,-dochter.van.Cor
Nuyens, de voormalige fietsenmaker van de Kerkweg
Mijn moeder, Annie Nuyens-de W inter, woonde in de oorlogstijd op
de boerderij van haar Ome Piet P epping in Egmond aan de Hoef. Zij
heeft in de oorlog geen honger gehad (de bofkont). Zij hadden op de
boerderij genoeg eten en hebben daardoor veel mensen uit Alkmaar
kunnen helpen.
Mijn schoonmoeder heeft wel verteld dat zij op haar anti_plof_fiets
naar de ^V ieringermeer reed om eten te halen of te ruilen.
Van voederbieten werd stroop gemaakt op een klein kachel tje. Zij
hebben ook bloembollen gegeten maar hebben het recept niet
verteld. Dat was zeker geheim (geintje).
Herinnering van Gerard Duykersloot, geboren te Limmen in 1930 als
Ik heb geprobeerd enige herinneringen te bedenken wat er zoal
vroeger niet alledaags werd gegeten.
Sop. Dit was witbrood van de vorige dag dat in gekookte melk werd
gedaan en warm werd opgediend met suiker.
Boffers. Dit was een soort kleine pannenkoek, maar dan kleiner en
dikker dan een gewone pannenkoek. Het werd met stroop of suiker
gegeten
Platters. Platters werden als een soort brooddeeg op een plaat op
de kachel gelegd en daarna met stroop of suiker gegeten.
Gort in het zakje. Dit was gerst wat in een zakje werd gaar
gestoomd en met stroop werd gegeten. Dat was zo voedzaam dat
het je s avonds nog zwaar op de maag lag.