Jaargang nr. 24 2010 VOEDSELSCHAARSTE IN WOII De gist uit de fles. Echt honger is er tijdens de tweede wereldoorlog in Limmen niet geleden. Misschien met uitzondering van de in Limmen talrijke grote gezinnen met opgroeiende kinderen. Die moesten alle zeilen bijzetten om de altijd trek hebbende pubers van voedsel te voorzien. In ons gezin van zeven kwam er iedere dag wel een maaltijd op tafel. Op boterhambeleg werd wel beknibbeld. Als je na je portie belegde boterhammen nog honger had kon je 'een broodje met niks' krijgen. Mijn vader zorgde er voor dat er altijd wel wat te eten was. Hij had een manifacturenzaak die in de loop van de oorlog steeds meer lege planken ging vertonen. Hij ruilde beetje bij beetje zijn winkelvoorraad voor voedsel. Hij had veel klanten in Egmondermeer, in Westfriesland, de Schermer en de Beemster die maar al te graag tarwe, aardappelen, fruit, boter en kaas ruilden voor ondergoed, handdoeken, lakens en dekens. Ook kwam hij geregeld thuis met een fazant, haas of wilde eend. De fazant en wilde eend werden meteen geslacht, de haas hing minstens een week in de bijkeuken aan een spijker. Die moest, zei mijn vader, eerst adellijk worden (nog net niet bedorven), dan was hij lekker mals. De tarwe die mijn vader bij zijn klanten in de polders bij elkaar scharrelde werd gemalen in de maalderij van Ome Siem Admiraal aan het Stet. Bij de bakker was slechts het grauwe regeringsbrood verkrijgbaar. We snakten daarom naar het ouderwetse zuivere wittebrood. Vandaar dat de tot meel gemalen tarwe middels een klein, van gaas voorzien molentje, werd ontdaan van de zemelen. Maagdelijk wit meel was het resultaat. Dat het gezonder en voedzamer was brood te bakken van niet gezeefd meel besefte men toen nog niet. Om het brood goed te laten rijzen was gist nodig. En daar was in de oorlog heel moeilijk aan te komen. Mijn vader had gehoord dat je in plaats daarvan, in een fles, zuurdesem kon maken waarmee je het brood kon laten rijzen. De goed afgesloten fles moest in donker worden weggezet. Na een paar dagen zou de zuurdesem gebruikt kunnen worden. De pan meel werd klaargezet en de fles met zuurdesem uit de kelder gehaald. In de keuken werd de fles ontkurkt hetgeen met een 47

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2010 | | pagina 48