Jaargang nr. 19 2005
Dat hout moesten we zelf kappen en Dirk Konijn haalde het op met paard en wagen'
En hoe ging dat later, toen de grondstoffen schaarser werden? "Toen bakten we
maar één keer per week. En om de kosten te drukken, bakten de bakkers Piet
Weyers, Lambert de Jong en de weduwe Sassen bij ons in. Alles was op de bon. Met
de bonnen van de klanten ging je naar het distributiekantoor van Castricum. Die
zorgde dan dat je meel ontving uit Zaandam op basis van twee ons brood per dag
per persoon'
In die tijd was Limmen nog voor 95% katholiek, gaf dat wel eens problemen?
"Problemen, dat niet direct. Maar hier even verderop had je de bakkerij van Lambert
de Jong en hij was lid van de Hervormde Kerk, dus was het vanzelfsprekend in die
tijd dat de hervormde mensen bij de Jong hun brood kochten. Zo weet ik ook nog dat
de Harmonie altijd repeteerde in de door rijstal bij Jan de Winter. Nu had pastoor
gevraagd om de kosten te besparen: "kom maar repeteren in het Patronaatsgebouw"
waarop één van de niet- katholieke leden had gezegd: "oh, ik wil ook wel een keer in
de naad spelen!""
Jouw vader had het bakken in de praktijk in geleerd, heb jij een opleiding mogen
volgen?
'ik heb de bakkersopleiding gevolgd aan 't Verdronken Oord. Ik heb stage gelopen bij
bakker Blanken, in Amsterdam het Blue Erf examen gedaan en later heb ik mijn
middenstandsdiploma gehaald in Heiloo'
Toen jij met Frida trouwde, waar gingen jullie toen wonen? 'Hier in het huis bij de
bakkerij. Mijn ouders hadden hierachter een huis laten bouwen. Mijn vader bleef
gewoon meewerken, dat
51