Jaargang nr. 19 2005 Dat hout moesten we zelf kappen en Dirk Konijn haalde het op met paard en wagen' En hoe ging dat later, toen de grondstoffen schaarser werden? "Toen bakten we maar één keer per week. En om de kosten te drukken, bakten de bakkers Piet Weyers, Lambert de Jong en de weduwe Sassen bij ons in. Alles was op de bon. Met de bonnen van de klanten ging je naar het distributiekantoor van Castricum. Die zorgde dan dat je meel ontving uit Zaandam op basis van twee ons brood per dag per persoon' In die tijd was Limmen nog voor 95% katholiek, gaf dat wel eens problemen? "Problemen, dat niet direct. Maar hier even verderop had je de bakkerij van Lambert de Jong en hij was lid van de Hervormde Kerk, dus was het vanzelfsprekend in die tijd dat de hervormde mensen bij de Jong hun brood kochten. Zo weet ik ook nog dat de Harmonie altijd repeteerde in de door rijstal bij Jan de Winter. Nu had pastoor gevraagd om de kosten te besparen: "kom maar repeteren in het Patronaatsgebouw" waarop één van de niet- katholieke leden had gezegd: "oh, ik wil ook wel een keer in de naad spelen!"" Jouw vader had het bakken in de praktijk in geleerd, heb jij een opleiding mogen volgen? 'ik heb de bakkersopleiding gevolgd aan 't Verdronken Oord. Ik heb stage gelopen bij bakker Blanken, in Amsterdam het Blue Erf examen gedaan en later heb ik mijn middenstandsdiploma gehaald in Heiloo' Toen jij met Frida trouwde, waar gingen jullie toen wonen? 'Hier in het huis bij de bakkerij. Mijn ouders hadden hierachter een huis laten bouwen. Mijn vader bleef gewoon meewerken, dat 51

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2005 | | pagina 52