Jaargang nr. 19 2005
moesten het roest vrijstaal worden. En wat ook mooi uitkwam was dat Siem Kuyper,
de groenteboer, een schilmachine had aangeschaft. in het Maria-Oord stond nog
altijd zo'n ouderwetse schrapmachine; ook zo'n apparaat in de keuken is allang
verboden. Als kok leer je dat zand een van de grootste bacterie- verspreiders is. Dus
werden er altijd vers geschilde aardappelen en groente besteld bij S. Kuyper.
Ook de mensen zelf werden al vrijer, ik vergeet nooit die keer dat ik hutspot had
gekookt met klapstuk, een van de bewoners komt naar me toe en zegt: 'Gerrit man,
dit is geen (vr)eten. Maak toch gewoon aardappelen met wortelenprak en doe daar
hachee naast. Dat is veel lekkerder met die gebakken uien' Dat bleek wel een goede
tip, de mensen smullen ervan; zelfs zomerdag mag het wat hen betreft op het menu
staan.
Zo zie je maar, heb je hier nog meer geleerd?
Ja, karnemelkse pap koken, zoiets leer je niet in de horeca, daar heb je verse
karnemelk voor nodig. Dat was hier geen probleem, die karnemelk kwam vers bij de
Zomerdijken vandaan. Het is even een weet, je moet blijven roeren. Maar vooral op
vrijdag dan was er geen soep vooraf en dan was karnemelkse pap toe heel lekker.
Wat waren voorjou ais kok bijzondere dagen?
De eerste kerstdag, vooral in de tijd dat Jan Elders nog directeur was, dan
verzorgden lna Bakker, later Edwin Baltus en ik op die dag een uitgebreid kerstdiner.
Daaraan namen niet alleen de bewoners deel, maar ook het personeel, de directeur
en zijn vrouw.
Als iedereen aan tafel zat, dan las dhr. Elders eerst een stuk uit de bijbel voor. Denk
niet dat iemand van de bewoners dit wilde missen, dit moest 'thuis' gevierd worden.
De tweede kerstdag gingen er wel verscheidene naar familie toe.
19