Jaargang nr. 19 2005 moesten het roest vrijstaal worden. En wat ook mooi uitkwam was dat Siem Kuyper, de groenteboer, een schilmachine had aangeschaft. in het Maria-Oord stond nog altijd zo'n ouderwetse schrapmachine; ook zo'n apparaat in de keuken is allang verboden. Als kok leer je dat zand een van de grootste bacterie- verspreiders is. Dus werden er altijd vers geschilde aardappelen en groente besteld bij S. Kuyper. Ook de mensen zelf werden al vrijer, ik vergeet nooit die keer dat ik hutspot had gekookt met klapstuk, een van de bewoners komt naar me toe en zegt: 'Gerrit man, dit is geen (vr)eten. Maak toch gewoon aardappelen met wortelenprak en doe daar hachee naast. Dat is veel lekkerder met die gebakken uien' Dat bleek wel een goede tip, de mensen smullen ervan; zelfs zomerdag mag het wat hen betreft op het menu staan. Zo zie je maar, heb je hier nog meer geleerd? Ja, karnemelkse pap koken, zoiets leer je niet in de horeca, daar heb je verse karnemelk voor nodig. Dat was hier geen probleem, die karnemelk kwam vers bij de Zomerdijken vandaan. Het is even een weet, je moet blijven roeren. Maar vooral op vrijdag dan was er geen soep vooraf en dan was karnemelkse pap toe heel lekker. Wat waren voorjou ais kok bijzondere dagen? De eerste kerstdag, vooral in de tijd dat Jan Elders nog directeur was, dan verzorgden lna Bakker, later Edwin Baltus en ik op die dag een uitgebreid kerstdiner. Daaraan namen niet alleen de bewoners deel, maar ook het personeel, de directeur en zijn vrouw. Als iedereen aan tafel zat, dan las dhr. Elders eerst een stuk uit de bijbel voor. Denk niet dat iemand van de bewoners dit wilde missen, dit moest 'thuis' gevierd worden. De tweede kerstdag gingen er wel verscheidene naar familie toe. 19

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Stichting Oud Limmen | 2005 | | pagina 20