Jaargang nr. 4 1990
Jan van Duin, of als de wind oost was bij Cor Wejers. Maar
toen die keer, op het moment dat hij om de hoek kwam, stapte
er een 'buitengewoon' dikke vrouw uit de bus. Hij zag die
vrouw en zei verbaasd, half in zichzelf: "Vennep zodekik,
hoeveul pikken hooi zei die vrouw wegen
Kruiden werden bijna altijd naast smaakmaker als geneeskruid
gebruikt, meer dan als voedingsmiddel of als spijs. De planten
die wij nu veel als groenten eten waren er toen ook al wel
maar mogelijk nog niet zo smakelijk veredeld. We hebben een
en ander opgezocht, hoe men dat toen zag. Een belangrijke
bron was het boek van Stephaan Blankaart (1650-1704) 'Den
Nederlanse Herbarius'. Hij had een opleiding gevolgd in de
schei-en kruidkunde en promoveerde later in de geneeskunde.
Kreeg als arts in Amsterdam een grote naam. Hij zou later ook
over voedingsleer gaan schrijven. In dit boek is hij zijn tijd ook
al wat vooruit want hij beschrijft de plan-
41