de nog niet gesneden hammen en speksoorten die het winkelbeeld bepaalden. Agaath de Groot (1922) woonde vele jaren op de Bakkummerstraat 75. Zij is een dochter van Willem de Groot, die alom bekend stond als kolenhande laar en later eigenaar werd van een slijterij en café De Duinstreek. Agaath vertelde ons haar ervaringen met de slagers: "Als kind kwam ik, voor we naar de Augustinusschool gingen, langs Huiberts op de Vin- kebaan die paarden slachtte en ze eerst neerschoot met een schietmasker. Ik wilde eigenlijk nooit kijken, maar werd aangespoord door mijn broers Kees, Jan en Gerard om dat toch te doen. Wij kochten bij Hui- berts alleen paardenbiefstuk, die heerlijk was. Ander paardenvlees vonden we niet lekker en dus haalden we het gewone rund- en varkensvlees bij de weduwe De Beurs, Burgering of Jonker. Mijn vader ging trou wens vaak naar slager Admiraal in het dorp. Daar stond altijd een zak met 'peukenworst(de eindstukken die niet verkocht werden) voor hem klaar, die'de zak worst voor Willem van Hugwerd genoemd. Ik zie nog zo voor me dat het vlees in de winkel van de bout werd afgesneden en een biefstuk op het hak blok mals werd gemaakt. Ja, wat at je: een bal gehakt of draadjesvlees. Een carbonaatje op brood was een feest bij ons thuis. Met de kerst hadden we vaak rol- lade. Bij de zuurkool kregen we een stukkie pekelspek, terwijl in de snert een varkenskluif of -pootje ging. Jonker mocht zich in de jaren '70 topslager noemen en toen kon je meedoen aan een landelijke slagzinactie. Mijn zuster Gré zag dat wel zitten. Aan de beginwoor den 'Ik koop altijd vlees bij een topslager omdat... voegde zij toe: 'mijn hond het zo lekker vindt!'. Hen- nie Jonker moest er wel om lachen, maar m'n zuster won natuurlijk geen prijs Vandaag de dag worden aan de consument vele kant en-klare vleesproducten, eigengemaakte maaltijden, soepen, salades, belegde broodjes en vele honderden soorten vleeswaren aangeboden, aantrekkelijk uitge stald in koelvitrines. De specialiteiten in de slagerij worden ook steeds meer afgestemd op feestdagen en andere bijzondere gelegen heden. Barbecueschalen in de zomer, oranje worstjes voor bij de borrel tijdens het WK-voetbal, feestelijk opgemaakte gourmetschalen, salades voor de kerst etc. Naast de gewone slagers en de keur- en topslagers kennen we sinds enige jaren de biologische of groene slagers, die zich onderscheiden met biologische vlees soorten en vleeswaren. Bij de productie hiervan wordt extra aandacht besteed aan de natuur, het welzijn van het dier en de gezondheid van de mens en er worden geen conserveringsmiddelen en chemisch-syntheti- sche kleur-, geur- en smaakstoffen gebruikt. Vroeger... en nu. 64

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Jaarboek Oud Castricum | 2013 | | pagina 64