de nog niet gesneden hammen en speksoorten die het
winkelbeeld bepaalden.
Agaath de Groot (1922) woonde vele jaren op de
Bakkummerstraat 75. Zij is een dochter van Willem
de Groot, die alom bekend stond als kolenhande
laar en later eigenaar werd van een slijterij en café
De Duinstreek. Agaath vertelde ons haar ervaringen
met de slagers: "Als kind kwam ik, voor we naar de
Augustinusschool gingen, langs Huiberts op de Vin-
kebaan die paarden slachtte en ze eerst neerschoot
met een schietmasker. Ik wilde eigenlijk nooit kijken,
maar werd aangespoord door mijn broers Kees, Jan
en Gerard om dat toch te doen. Wij kochten bij Hui-
berts alleen paardenbiefstuk, die heerlijk was. Ander
paardenvlees vonden we niet lekker en dus haalden
we het gewone rund- en varkensvlees bij de weduwe
De Beurs, Burgering of Jonker. Mijn vader ging trou
wens vaak naar slager Admiraal in het dorp. Daar
stond altijd een zak met 'peukenworst(de eindstukken
die niet verkocht werden) voor hem klaar, die'de zak
worst voor Willem van Hugwerd genoemd.
Ik zie nog zo voor me dat het vlees in de winkel van
de bout werd afgesneden en een biefstuk op het hak
blok mals werd gemaakt. Ja, wat at je: een bal gehakt
of draadjesvlees. Een carbonaatje op brood was een
feest bij ons thuis. Met de kerst hadden we vaak rol-
lade. Bij de zuurkool kregen we een stukkie pekelspek,
terwijl in de snert een varkenskluif of -pootje ging.
Jonker mocht zich in de jaren '70 topslager noemen en
toen kon je meedoen aan een landelijke slagzinactie.
Mijn zuster Gré zag dat wel zitten. Aan de beginwoor
den 'Ik koop altijd vlees bij een topslager omdat...
voegde zij toe: 'mijn hond het zo lekker vindt!'. Hen-
nie Jonker moest er wel om lachen, maar m'n zuster
won natuurlijk geen prijs
Vandaag de dag worden aan de consument vele kant
en-klare vleesproducten, eigengemaakte maaltijden,
soepen, salades, belegde broodjes en vele honderden
soorten vleeswaren aangeboden, aantrekkelijk uitge
stald in koelvitrines.
De specialiteiten in de slagerij worden ook steeds meer
afgestemd op feestdagen en andere bijzondere gelegen
heden. Barbecueschalen in de zomer, oranje worstjes
voor bij de borrel tijdens het WK-voetbal, feestelijk
opgemaakte gourmetschalen, salades voor de kerst etc.
Naast de gewone slagers en de keur- en topslagers
kennen we sinds enige jaren de biologische of groene
slagers, die zich onderscheiden met biologische vlees
soorten en vleeswaren. Bij de productie hiervan wordt
extra aandacht besteed aan de natuur, het welzijn van
het dier en de gezondheid van de mens en er worden
geen conserveringsmiddelen en chemisch-syntheti-
sche kleur-, geur- en smaakstoffen gebruikt.
Vroeger...
en nu.
64