Cees de Wildt, 54 jaar slagersknecht bij Admiraal
Die mochten niet vervoerd worden en daarom moest dat
op dinsdagmiddag tussen 12.00 en 13.00 tijdens de schaft
van de politieagenten gebeuren. De kalveren werden dan
met de transportfiets bij de boeren opgehaald.
Later deed ik ook aan 'klanten horen', oftewel het opne
men van bestellingen bij de mensen thuis. Dat was een
omslachtige procedure, want ze waren er vaak niet. Het
was ook lastig, omdat sommigen per week van slager
wisselden. Het klantenbestand werd wel groter door de
uitbreidingen van ons dorp. Admiraal heeft trouwens nu
nog klanten die ik heb aangebracht. Ik ging ook 'brieffies
lopen'. Dat hield in dat ik bij de klanten langs ging om af
te rekenen. Meestal werd er later betaald en soms moest je
wel drie keer naar hetzelfde adres. Het bezorgen stopte in
1964 toen de supermarkten kwamen opzetten.
Over de verdeling van de vakantieweken werd ieder jaar
vergaderd met alle slagers. Er kwam echter nooit wat van
terecht, want ze kregen altijd ruzie.
In die 54 jaar heb ik van alles meegemaakt. Ik zal nooit
de strenge winter van '63 vergeten. Dat was een hel. Alles
was bevroren en het bezorgen kostte veel tijd, omdat je
hele stukken niet kon fietsen. Om de kou te vergeten,
begonnen mijn broers en ik maar in de slagerij te zingen
en dat was in de wijde omgeving te horen.
Het was een mooie tijd en ik heb altijd met veel plezier bij
Admiraal gewerkt tot ik in 2010 afscheid nam.
Wel is het jammer dat er van het vak eigenlijk weinig is
overgebleven."
De Uitgeester Cees Admiraal (1885-1965) vestigde zich
als slager in Castricum in 1911. De zaak ging over op zoon
Jan (1918 - 1992) en is sinds 1985 in handen van diens
zoon Peter (1950). De familie heeft maar liefst 54 jaar een
trouwe knecht in dienst gehad in de persoon van Cees de
Wildt (1943). In een bijeenkomst van de Verhalenvertel
lers bij Oud-Castricum op 28 februari 2012 deed hij zijn
belevenissen uit de doeken: "Ik kom uit een gezin van 14
kinderen dat in Uitgeest woonde. Omdat we het niet breed
hadden, moesten we zo snel mogelijk werk zoeken. Op
13-jarige leeftijd kon ik
bij slager Jan Admiraal
aan de slag. Mijn broers
Willem en Jan werkten
daar ook al. In het begin
moest ik alle voorko
mende werkzaamheden
doen, zoals hakmessen
schuren, benen afkrab
ben en boodschappen
bezorgen. Maar ook het
gras maaien hoorde tot
mijn taken. Toen ik wat
ouder was mocht ik de
slagersopleiding volgen
en leerde onder andere
worst maken en slach
ten. Nadat ik slagers
gezel was geworden
hielp ik vaker mee in
de slagerij en had ook
meer contact met de klanten. Over het aantal uren, dat
je werkte, werd niet gesproken. Soms duurde een dag wel
12 uur. Het was altijd vroeg beginnen en als je klaar was,
ging je naar huis. Ik begon met een weekloon van zeven
gulden en daarbij was de kost gratis.
Een bijzondere gebeurtenis was het slachten van kalveren.
Willem Borst of Johanna's Hof zouden zondags wel
eens kunnen bellen
Jan Jonker (1911-1984) uit Wijdewormer nam vlak na zijn
huwelijk met Agie de Wolf in november 1936 van Piet
Hourik een slagerij over aan de Vinkebaan 24. Het vak
had hij geleerd bij slager Mul in Purmerend. Erg lang heeft
het echtpaar, dat gezegend werd met 14 kinderen, niet van
de winkel en woning kunnen genieten, want in 1942 werd
het pand door de Duitsers gevorderd
en afgebroken. Het gezin evacueerde
naar De Rijp en kon in 1947 terugkeren
naar Bakkum, zij het in een noodwinkel
aan de Bakkummerstraat 36, omdat een
definitieve winkel op nummer 11 pas in
1952 kon worden opgeleverd. De oud
ste dochter Agaath (1937) werkte vanaf
haar 14e tot haar 66e in de zaak en blikte
terug: "Moeder hielp ook zoveel moge
lijk mee, terwijl er toch bijna elk jaar
een kind kwam. Alle kinderen deden na
schooltijd en op zondag de bestellingen.
Natuurlijk hadden ze daar vaak geen
zin in en daarom renden de jongens weg
om te gaan voetballen zodra de telefoon
ging. Voor ons was er altijd eten genoeg,
maar we kenden ook armoede, vooral in
de vastentijd waarin er bijna niets ver
kocht werd." Zoon Nico (1939) haakte
Cees de Wildt in 1964.
Jan Jonker voor zijn slagerij aan de Vinkebaan.