-30- Winkel en Nieuwe Niedorp waren bekend om hun vele boomgaarden, waar na de zomer de fruitpluk hoogtij vierde, in Kolhorn daarentegen was men met een hele andere 'pluk' in de weer. Hier moesten in het voorjaar de vrouwtjes van de Strook, Keern en Onderbuurt (Hondebuurt), de ansjovisjes uit de netten van de vissers plukken. Een smerig, stinkend klusje, de boezels van de dames werden er puur kladdig van, maar alia, er werd een stuivertje extra mee verdiend en daar ging het om. De pluksters Speculatie met ansjovis Aan het eind van de 19c eeuw was de ansjovisvisserij plotseling tot bloei gekomen en beleefde nog voor de overgang naar de 20ste eeuw haar topjaren, groeide door met wisselend goede en slechte jaren om daama rond 1930 een zachte dood te sterven. De visjes werden gezouten en in vaatjes gedaan om daarin een jaar lang te rijpen. Deze wijze van inleggen is omstreeks 1690 uitgevonden door Jan Aaltsz Brouwer, lid van het Sint Petrus- of Vissersgilde te Harderwijk. Het meest noordelijke gebied van Europa waar de ansjovis nog voorkwam, was de Zuiderzee. Ieder jaar begon de ansjoviscampagne in het noordelijke deel van de Zuiderzee, waar we het gebied bij Kolhorn ook toe rekenen. Naarmate de ansjovis rijper werd, dat wil zeggen meer op het punt stond om kuit te schieten, trok ze meer zuidelijk de Zuiderzee in. Als de ansjovis haar kuit geschoten had was ze zeer snel verdwenen. Ansjovis leent zich er alleen voor om gezouten te worden. Het was in feite de enige vis uit de Zuiderzee die voor langdurige conservering geschikt was. Gebakken, gekookt of gerookt was het visje niet lekker. In eerste instantie ging de handel per tel of tal (1000 stuks). Later ging men over tot het wegen van de vis. Een vaatje, anker genoemd, was 30 kg. Afhankelijk van de grootte van de vis bevatte een anker 3200 tot 3500 en zelfs af en toe 4000 stuks. Ansjovis moest minstens een jaar in het fust (anker) blijven, voordat ze voor consumptie geschikt was. Totaal was zo'n fust 6 tot 7 jaar houdbaar. Er werd nogal gespeculeerd met ansjovis. Waren de vangsten slecht dan ging de prijs in ingelegde ansjovis uit voorgaande jaren fors omhoog. Sommige speculanten zijn door deze Historisch iNiedorp, informatieblad 2014 nr. 1

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Informatieblad stichting Historisch Niedorp | 2014 | | pagina 30