Sinterklaastijd en kerst De periode rond Sinterklaas en Kerst is altijd druk en speciaal. In de jaren vijftig was een grote trekker het 'rad van fortuin'. Ruim voor 5 december stond deze al in de etalage opgesteld. We organiseerden dit altijd op een avond vlak voor Sinterklaas. De winkel werd zoveel moge lijk leeggeruimd en er werden stoelen klaargezet. De zaak zat dan altijd bomvol. Er waren lootjes te koop voor 25 cent en door een draai te geven aan het rad waren er leuke en lekkere prijzen te verdienen. Zoals een taart, tulband of banketletter. Op een gegeven moment moesten we hiermee stoppen in verband met de 'wet op de kansspelen'. Sinter klaastijd is speculaastijd, dan werden de speculaasplanken van zolder gehaald. We gebruiken nog steeds dezelfde planken die Piet (1) ook gebruikte voor de speculaas. Voor speciale gelegenheden zijn er plan ken met bijzondere vormen zoals een hartvorm. De taaitaai werd ge maakt in de bakvormen die normaal voor ontbijtkoek werden gebruikt. In de jaren vijftig was de trend om op Kerstavond een taart of een kerststol cadeau te geven. Al dagen voor de Kerst was de woonkamer ontruimd en werden de dozen alvast gevouwen en opgestapeld, vele honderden dozen stonden klaar. Niet alleen voor taart of een stol maar ook voor tulbanden, duivenkater en andere bestellingen. Zo vlak voor kerst maakten we allemaal vreselijk lange dagen. Ook Piet(1) was op 80-jarige leeftijd nog volop bezig in de bakkerij. Het was gewoon niet meer te doen, zo druk was het. Het bezorgen van de bestellingen liep behoorlijk uit, tot in de nachtelijke uren. We belden zelfs de mensen uit bed en dan namen ze in pyjama de bestelling in ontvangst. Ook op eerste Kerstdag waren we nog aan het bezorgen. In de decembermaand werd er leuk verdiend, maar in januari moesten we gewoon weer volop aan de slag. Co Kerssens in de bakkerij aan de slag Co Kerssens gaat in 1954 als 10-jarige jongen in de bakkerij aan de slag. Co weet nog precies wat de aanleiding was. Bij ons kwam Piet van Baar (1) aan de deur om brood te venten, hij kon nog wel een hulp in de bak kerij gebruiken. Mijn broers werkten al in de tuin, maar dat vond ik maar niets. Ik ben begonnen op de zaterdagen met schoonmaken en bakblik ken invetten. Langzamerhand kreeg ik steeds andere taken toebedeeld. Het begon met een brood met de hand kneden. Bijvoorbeeld zoutloos brood waarvan er maar een of twee nodig waren. Later mocht ik ka detjes maken of deeg uit de kuip halen. Verder hielp ik taaitaai maken, jodenkoeken uitsteken en suikeren en cake maken. De oven werd op kolen, briketten en/of op hout gestookt. We gingen één keer per week naar Alkmaar om plaatmateriaal te halen. Met de groene Ford reden we naar de Houtbuigfabriek bij het kanaal. Hier werd plaatmateriaal voor meubels en stoelen gebogen en wij namen de reststukken mee. Later werd er houtzaagsel gehaald bij de stokkenfabriek van Zonjee in Uitgeest. Na verloop van tijd kwam de omschakeling van het stoken van 67

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Groene Valck - Akersloot | 2016 | | pagina 67