„Gouden bakker"
in Akersloot
mensen in Akersloot raken nogal
eens in de war met al die Pieten
heb ik me laten vertellen. Je hebt
Piet van Baar senior, en dan nog de
grote Piet en de kleine Piet maar
die kleine Piet is weer de grootste.
Maar ik wilde het nu even hebben
over dè Piet van Baar, de oudste, 72
jaar en nog steeds actief in de bak
kerij aan de Kerklaan. Hij begon in
januari 1916 in dezelfde winkel.
..Maar het was nog allemaal heel erg
klein. Het winkeltje was maar een
paar vierkante meter groot en daar
achter. waar nu de zelfbedienings
winkel is, stond de oven".
Bakker Van Baar sloeg een ei stuk,
roerde even en smeerde de Amster
damse korstjes in tot ze glommen als
een spiegel. „Ja de oven is ook heel
anders. Die gaat nu op gas. Dat is
handig. Vroeger stookten we hem
met briketten. Nou krijgen we over
èén of twee jaar misschien al aard
gas". Bakker Van Baar gaat in ieder
geval mee met zijn'tijd. De eerste
dertien jaar, tot 1929 trok hij er met
pand t i wagen op uit om zijn klanten
te bedienen. Daarna schafte hij, als
eerste bakker in het Leliedorp een
autootje aan, „We hadden toen ook
geen electrisch licht en geen water
leiding". gaat hij verder. „Meestal
gebruikten we regenwater bij het
bakken, Maar we deden ook veel met
melk. Eigenlijk meer dan nu".
Veranderd
Ja in die vijftig jaar dat de heer
Van Baar nu bakker is, is er in de
zaak enorm vee] veranderd. Een paar
jaar geleden werd de voormalige
Jakkerswinkel veranderd in een zelf
bedieningszaak. die ondertussen ook
al weer is uitgebreid. De mensen vin
den het fijn om: brood te kopen bij
een 'warme'" bakker. „Er komen wel
eens mensen in de winkel uit Am
sterdam of zo. die hier op vakantie
zijn. Als ze binnenkomen ruiken ze
dat er brood gebakken wordt. Dat
valt ze op, want zij kennen dat haast
niet meer".
Het feest is ondertussen al gevierd,
met een reclame-actie. Een fraai ge
bakken schild, van brood, herinnert
er nog aan, evenals enkele lijsten met
speciale koopjes. De heer Van Baar
sr, hoopt voorlopig nog rustig door
te kunnen werken in de bakkerij,
liet meer 's morgens in alle vroegte,
dat laat hij aan de jongeren over
Maar 's middags is hij nog vaak bij
de oven te vinden, of hij trekt de
wijk in.
66
Krantenbericht Noordhollands dagblad, 19 januari 1966