de Jong (Buurtweg). Ieder had zijn ei
gen klanten, afhankelijk van geloof. Er
was een klein winkeltje waar zijn vrouw
Marie de bediening deed. 's Morgens
vanaf half tien mocht er, volgens de
politieverordening, worden uitgevent.
Met een paard en wagen ging Piet (1)
langs de deur, zelfs bij de buren werd het brood bezorgd. Eind van de
week werd er, indien mogelijk, weer betaald. Op een los schriftblaadje
is nog terug te vinden wat er eind van een dag overblijft na het venten:
beschuit 3 pak a' 35 cts. en 3 pak a' 25 cts., 2 ontbijtkoek a' 35 cts. en
2 a' 25 cts., 10 cadetten en 11 witte brood, V2 krentenbrood en 17 biscuits. Als
wisselgeld ging f. 6,- mee en eind van de dag zat er f. 33,51 in kas.
De oven was er niet alleen om het eigen brood te bakken. Er waren
klanten die zelf hun deeg maakten en met een bakblik langskwamen
om dit voor vijf cent te laten bakken. De schoonzuster van Piet, Fien,
hielp ook mee in het bedrijf. Ze droeg vooral haar steentje bij in het
huishouden. Vrouw Marie stond in de winkel die ook op zondag was
geopend. Er zijn nog wat blaadjes uit het schrift bewaard gebleven met
erop genoteerd wat er werd verkocht.
Voor een zondag staan de vol
gende totalen genoteerd: 3 pond
allerhand, 3 ons bruidssuiker, 1,5 ons
pepermunt, 1 wittebrood, 1 ontbijtkoek,
2 reepen 6 cts, 6 reepen 8 cts, 10 reepen
10 cts, 7 lolies a' 1,5 cts, 1 pak biscuit
en 1 cts. cpmrtjes.
In 1917 wordt het eerste kind, Piet
(2), geboren en later wordt het ge
zin uitgebreid met dochter Annie.
Plet (1Marie, Recepten
Annie en Piet (2)
In een schrift werden vele (nieuwe) recepten genoteerd. Naast
het recept werd ook berekend wat de kosten van de ingrediënten
waren. Enkele recepten zijn: Ouwe wijvenkoek, speculaas, ont
bijtkoek, zwavelstokken, eierkoeken, kletskoppen, Apeldoorn-
sche moppen, Dalfsche moppen, koningsbrood, citroenkoekjes,
waterkoeken, zoute krakelingen, kattentongen, Jodenkoeken,
spritsjes enzovoorts.
Een greep uit de kosten voor de ingrediënten in deze beginjaren:
4 ons suiker 17 cts., 7 eieren 18 cts., 0,5 ons cocos 10 cts., 1
ons bloem 2 cts., 4 ons cacao 22 cts., 0,5 ons boter 21 cts., 1
ons spijs 30 cts.
Er wordt zoo spoedig mogelijk ge
vraagd een leerling of gevorderd
Bakkersleerling bij P. van BAAR,
Brood- Koek- en Banketbakkerij,
Akersloot. (389b)
62