De bakkerij aan Molenbuurt 360
Op deze locatie wordt al heel lang brood gebakken, hoe lang dat
weten we niet precies. Wel dat in 1822 de eigenaar van het pand,
Jan Frederikszn. Sinnige, de bakkerij verhuurt aan Gerrit Dirkszn.
Stierp. Gerrit Stierp is van oorsprong boer en geen bakker. Hij leert
het vak van de inwonende knecht Martens Wijnberg. Als eigenaar
Jan Sinnige in 1834 overlijdt is het pand f. 500,- waard. Daarom is
het wel wat vreemd als de dochter van Jan Sinnige, Trijntje, vier jaar
later de bakkerij verkoopt voor slechts f. 100,- aan Pieter Jacobsz.
Koning. Misschien was het pand in slechte staat. Een paar jaar later
leent eigenaar Pieter Koning f. 600,-, vermoedelijk om de bakkerij
op te knappen maar zeker weten doen we het niet. De zoon van
Pieter, Cornelis, neemt de zaak over in 1856 voor f. 3500,-. Hij
beheert de bakkerij tot 1897, dan neemt de uit Limmen afkomstige
Nicolaas de Goede de bakkerij over. De naam van de bakkerij was
'De Vlijt', deze naam prijkte op het raam boven de toegangsdeur.
Een grote brand in juli 1914 legt de bakkerij met woonhuis totaal
in de as. Al snel daarna wordt er een nieuwe bakkerij met woonhuis
gebouwd. Bakker de Goede zwaait nog een jaar de scepter in de
nieuwe bakkerij, dan verkoopt hij de zaak. In januari 1916 ontsteekt
Piet van Baar de oven, het begin van een lange traditie.
Om nog wat extra's te verdienen worden er nog wat varkens gehouden.
Piet van Baar was niet de enige bakker in het kleine Akersloot. De
collega's waren A. Schoon (Julianaweg), A. Overpelt (Kerkedijk, nu
Dorpsstraat), D. Hoogland (Dielofslaantje), J. Putter (Sluisbuurt) en C.
61
De bakkerij rond 1915.