100 \Jf aar brood- en banketbakkerij P. van Baar
Piet van Baar neemt in 1916 een bakkerij aan de Molenbuurt (nu
Kerklaan) over en is daarmee de grondlegger van een 100-jarige
traditie. Van vader op zoon wordt de bakkerij op dezelfde locatie
voortgezet. Toen waren er zes bakkers in Akersloot, nu is bakker
P. van Baar de enige warme bakker in het dorp. Een mooi mo
ment om terug te kijken op wat er in al die jaren is gebeurd.
In januari 1916 neemt Piet van Baar afkomstig uit Alkmaar, de bakkerij
over aan de Molenbuurt. Zijn ouders woonden in Hensbroek, had
den een boerderij en later ook een manufacturenhandel. Hij neemt het
pand en de goodwill over van bakker Nicolaas de Goede. De 22-jarige
Piet van Baar leende het benodigde geld van verschillende personen
waaronder zijn vader. Op 12 januari 1916 trouwt hij met Marie Cop-
pens en op 16 januari gaat de oven aan. De oven werd gestookt op vas
te brandstoffen zoals takkenbossen of briketten en in de ochtend om
vier uur werd de oven opgestookt en het brood gebakken. Het deeg
maken was handwerk, er was geen elektra of stromend water. Olie
lampjes zorgden voor de verlichting. Het assortiment was beperkt, wit-
Bakken' 'De brood, bruin- en tarwebrood, krentenbollen, roggebrood en kadetten.
VE't'rond het weekend of bij gelegenheden was er koek, speculaas, taaitaai en
1907 gebak. In deze beginperiode wordt er één zak meel per week verbruikt.
60
J