Je pakte er tien in een zak, daar waren aparte beschuitzakken voor.
Er was toen geen assortiment, je verkocht alleen tarwebrood en
witbrood. Vader bakte wel roggebrood. Dan werd de ovendeur
dichtgesmeerd met roggebrooddeeg, want er mocht geen wasem
uitkomen, 's Avonds ging het er in en 's morgens werd het er
uitgehaald.
M'n vader deed ook veel mee met wedstrijdbakken. In 1923 won
hij een prijs met beschuit, in 1924 met banketletters en wagenpan-
brood, in 1925 met wittebrood en bruinbrood, hij had een
prijzenkast vol en ook eervolle vermeldingen. Hij had een kast
laten maken om zijn prijzen ten toon te stellen, hij was er zeer
trots op. Op een keer is de kast van de muur gevallen en alle
bekers aan diggelen. Dat was een ware ramp.
Vader kookte ook voor bruiloften die in een boerderij gehouden
werden. Na de trouwerij 's ochtends was er een broodmaaltijd en
dan koffie met gebak, dan werd er geborreld tot aan de tijd van het
diner, er waren toen nog geen borrelhapjes. Er werden dan steeds
sterkere verhalen verteld, het ging er soms spaans vandoor. De
boeren kwamen in de provisorische keuken kijken want ze kregen
honger. Vader kookte ook bij Jan Verduin als er zeilfeest was. De
directeuren van de Zaankant: Molenaars Kindermeel, Wessanen
enzovoort kwamen dan te eten. Het menu bestond altijd uit
gebakken paling uit de meer bij Dil vandaan. Hij bakte ik weet niet
hoeveel paling in een half pond roomboter want paling moet in
eigen vet bakken. Vader was een goed vakman maar zakelijk liet
hij wel eens een steekje vallen. Hij bakte liever de hele dag dan dat
hij ging venten en dat was in die tijd heel belangrijk.
Er werd gevent in de Schermer, op Boekei, Starting, 't hele dorp
door.
16
3 Geslachten Schoon, allemaal Arie geheten.