Nak Halff zorgde in de vroege kerstmorgen ook voor luide muziek van
kerstliederen, per eigen megafoon-automobiel rondgereden door het dorp.
Stemmig verwaaiend, aanzwellend en wegstervend. Je kon precies horen
waar hij rondtoerde. We lagen nog in bed en genoten ervan.
Terugdenkend aan die jaren, zo kort na de oorlog: wat hadden we weinig,
maar wat waren we tevreden.
Recept voor Derreper kekaatjes (gedroogde scharren)
Vul een flinke kom of emmer met water en voeg per liter water 150 gram zout
toe. Los het zout goed op. Zorg ervoor dat de schoongemaakte scharren goed
onder de pekeloplossing komen te staan gedurende tenminste twaalf uur. Dep
de gepekelde scharren droog en hang ze aan him staart aan de waslijn op een
winderige plek of hang ze te drogen in een horkast. Houd tijdens het drogen
het weer in de gaten en laat er geen regenbui overheen gaan. Als de scharren
van binnen en buiten goed zijn gedroogd zijn ze klaar voor consumptie en voor
langere tijd houdbaar, mits droog bewaard. Snijd er reepjes af en eet ze als een
hartig tussendoortje.
Tip voor bezoekers van IJsland: in de grotere supermarkten zijn reepjes gedroogde
scharren kant en klaar als snoeperij verkrijgbaar.
6
Geestgronden, 25 (2018), nr. 1